Sestdien notikušajā "Ferratum World RX of Rīga" uzvaru izcīnījis soms Grenholms

TVNET Auto
CopyDraugiem X Whatsapp
Rallijkross Biķernieku trasē
Rallijkross Biķernieku trasē Foto: Red Bull Content Pool

Par Starptautiskās Automobiļu federācijas (FIA) pasaules rallijkrosa čempionāta posma Biķerniekos "Ferratum World RX of Rīga" uzvarētāju sestdien kļuva soms Niklass Grenholms, ziņo sacensību organizatori.

Vēsos, taču sausos apstākļos sestdien Biķernieku trasē pirmajā kvalifikācijas braucienā ātrāko laiku uzrādīja pašreizējas pasaules čempions zviedrs Juhans Kristofešsons ("Audi S1"). Brauciena startā trīskārtējais pasaules čempions aiz sevis atstāja tautieti Matīasu Ēkstremu, kurš uz Rīgu ieradies "Muennich Motorsport" komandas sastāvā, kā arī Niklasu Grenholmu.

Ar četriem apļiem bija pietiekami, lai Grenholms pieveiktu Ēkstremu, taču kopējā ieskaitē "GRX-SET" braucējs sasniedza trešo labāko rezultātu pēc brāļiem Kevinu un Timiju Hanseniem no Zviedrijas, kuri triumfēja savos braucienos.

Rallijkross Biķernieku trasē
Rallijkross Biķernieku trasē Foto: Red Bull Content Pool

Otrajā braucienā Ēkstrems izmantoja situāciju, nestartējot kopā ar pašiem ātrākajiem konkurentiem. Zviedru sportists viltīgos Biķernieku trases līkumus četru apļu garumā veica ātrāk par visiem, pieveicot arī iepriekšējo gadu pasaules čempionus - Kristofešsonu un Timiju Hansenu.

Nākamajā braucienā nīderlandietis Kevins Abrings ar aizlauztu riteni izstājās jau pirmajā līkumā.

Noslēdzošajā kvalifikācijas kārtā Ēkstrems un Kristofešsons startā stājās blakus viens otram. Pirmo pagriezienu kā līderis izbrauca Ēkstrems, taču Kristofešsons, pirmajā aplī dodoties "džokerī", spēja pēdējo līkumu izbraukt pirmajā vietā.

Ar to nebija pietiekami, lai uzrādītu ātrāko brauciena rezultātu kopējā ieskaitē. Šis gods tika somam Grenholmam.

Kvalifikāciju summā visvairāk punktu izcīnīja Kristofešsons. Iespēju startēt pusfinālā no pirmās rindas nopelnīja arī Grenholms, Ēkstrems un Kevins Hansens, kamēr līdzšinējais kopvērtējuma līderis Timijs Hansens ierindojās tikai piektajā vietā.

Rallijkross Biķernieku trasē
Rallijkross Biķernieku trasē Foto: Red Bull Content Pool

Pirmajā pusfinālā trasē satikās trīs čempioni. Kristofešsons un Timijs Hansens nodrošināja vietu finālā, bet Ēkstrems pēc ne pārāk veiksmīga starta braucienu noslēdza ar cauru riepu.

Zviedru sportista neveiksme pavēra ceļu uz finālu Kristianam Sabo. Tādējādi ungāru braucējs labāko sešiniekā ir iekļuvis visos šogad notikušajos četros pasaules čempionāta posmos.

Otrajā pusfinālā abi galvenie favorīti Grenholms un Kevins Hansens piedzīvoja sadursmi, vēl nesasnieguši pirmo pagriezienu. Grenholms nosargāja vadības grožus un izcīnīja uzvaru braucienā. Hansens nonāca ceturtajā pozīcijā, taču trasē spēja atrast ceļu garām somam Juham Ritkonenam, izcīnot trešo vietu, kas nodrošina vietu finālā.

Starp Grenholmu un Hansenu otrajā vietā pusfināla braucienu noslēdza vācietis Timo Šneiders.

Finālbraucienā vēl pirms pirmā pagrieziena, kad abu līderu riteņi saskārās, Grenholms noturējās vadībā, taču Kristofešsons izslīdēja no trases un jau trešo posmu pēc kārtas palika bez goda pjedestāla.

Uz otro vietu pakāpās Šneiders, taču auto tehniskas ķibeles liedza vācietim sasniegt finišu.

Par Grenholma tuvāko sekotāju kļuva Sabo, kura ātrums trasē un "džokera" stratēģija sestdien nebija pietiekami veiksmīga, lai aiz sevis noturētu brāļus Timiju un Kevinu Hansenus. Timijs finišēja otrais, bet Kevins noslēdza labāko trijnieku.

"Sajūtas ir lieliskas, taču mazliet dīvainas, jo rītdien jābrauc atkal. Šis fināls nebija mans labākais brauciens. Vēl nāksies paskatīties atkārtojumu, lai saprastu, kas notika sākumā. Otrā kvalifikācija bija ķēpīga, bet kopumā šī bija ļoti laba diena," uzreiz pēc panākuma stāstīja Grenholms.

"Pamazām sākam tuvoties saviem mērķiem. Izskatās, ka mums problēmas sagādā brīži, kad segums nav gluds. Agrāk, gluži pretēji, tas bija mūsu trumpis, taču ar jauno balstiekārtu labāk klājas trasēs ar augstu saķeri, par ko varam būt priecīgi. Esam daudz strādājuši pie mašīnas un esmu priecīgs, ka tas ir atmaksājies ar uzvaru. Arī pērn šeit aizvadījām vienu no labākajām sacīkstēm tempa ziņā. Šī trase man laikam padodas labāk par citām," priecīgs par posma rezultātiem bija Grenholms.

"Nezinu, kas jādara, lai rīt atkārtotu panākumu. Uz regulējumu rēķina varbūt kādu sekundes desmitdaļu var iegūt, bet lielu lomu spēlē spēja sataupīt riepas. Manuprāt, labākā sagatavošanās rītdienai būs gardas vakariņas un kārtīgs miegs. Neko daudz nevajag mainīt," piebilda uzvarētājs.

Čempionāta kopvērtējumā vadību saglabā Timijs Hansens. Pirmajos četros posmos 2019.gada pasaules čempions guvis 107 punktus. Otrajā vietā ar 96 punktiem atrodas viņa brālis un komandas biedrs Kevins Hansens, bet Kristofešsons, neraugoties uz neveiksmi finālā, ar 81 punktu pakāpies uz trešo vietu.

"Ferratum World RX of Rīga" sestdienas posma uzvarētājs Grenholms no Kristofešsona atpaliek vienu punktu.

Foto: Red Bull Content Pool

Jau ziņots, ka sestdien pasaules rallijkrosa čempionāta "Ferratum World RX of Rīga" ietvaros notiekošā Eiropas meistarsacīkšu RX1 klasē posmā Latvijas pilots Jānis Baumanis iekļuva labāko pieciniekā, bet Edijs Ošs dienu noslēdza 16.vietā.

Fabjēns Pajē no Francijas uzrādīja labāko rezultātu otrajā kvalifikācijā, līdz ar ko "Ferratum World RX of Rīga" pirmo sacensību dienu noslēdza kā līderis ar 88 kvalifikācijas punktiem. Bakeruds zaudē Pajē divus punktus, bet Baumanis ar 83 punktiem ierindojas piektajā pozīcijā aiz Dibora un Hēdstrema. Ošs pēc diviem braucieniem ar 55 kvalifikācijas punktiem dienu noslēdza 16.vietā.

Eiropas čempionāta noslēdzošās kvalifikācijas kārtas un izšķirošie finālbraucieni notiks svētdien.

Kopvērtējumā vadībā pēc diviem posmiem ar 43 punktiem ir norvēģis Tomass Brintesons. Ar 41 punktu seko Renē Minnihs, bet 39 punktus sakrājis francūzis Žans Baptists Dibors.

Pasaules čempionāta vērtējumā Rīgā būs ceturtais un piektais posms, bet Eiropas meistarsacīkstēs - trešais posms.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu