Francija Šveices iznīcinātāju iepirkuma dēļ atcēlusi abu valstu prezidentu tikšanos (7)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Francijas prezidents Emanuels Makrons.
Francijas prezidents Emanuels Makrons. Foto: :JEANNE ACCORSINI/SIPA/2104271521

Sen plānoto Šveices un Francijas prezidentu tikšanos Parīze esot atcēlusi, tādējādi paužot savu sašutumu par to, ka Berne izšķīrusies pirkt ASV, nevis franču iznīcinātājus, svētdien ziņo mediji.

Parīze gan šīs mediju ziņas nekavējoties noraidījusi.

Divi šveiciešu laikraksti - "Le Matin Dimanche" un "SonntagsZeitung" - vēsta, ka Francija esot atcēlusi novembrī paredzēto Elizejas pils saimnieka Emanuela Makrona tikšanos ar Šveices prezidentu un ekonomikas ministru Giju Parmelēnu.

Atsaucoties uz vārdā neminētiem avotiem diplomātu aprindās, abi laikraksti ziņo, ka Parīze šādu lēmu pieņēmusi, būdama neapmierināta ar Šveices sarunu vešanas manieri pirms jūnijā pieņemtā lēmuma iegādāties 36 uzņēmuma "Lockheed Martin" ražotos iznīcinātājus F35A.

Kā stāsta avoti, pēc Parīzes domām, šveicieši turpinājuši sarunas ar citiem ražotājiem, tostarp ar franču iznīcinātāju "Rafale" ražotāju "Dassault", lai gan lēmums par ASV lidaparātu iegādi jau bijis pieņemts.

Parmelēna kanceleja ekonomikas ministrijā apstiprinājusi, ka viņa tikšanās ar Makronu nenotiks, taču uzsvērusi, ka tā vēl nemaz neesot bijusi oficiāli apstiprināta un tāpēc nevarot apgalvot, ka "tikusi atcelta ieplānota tikšanās".

Turklāt kanceleja norādījusi, ka plānota tikusi "darba vizīte", nevis valsts vizīte.

Arī Elizejas pils norādījusi, ka abu prezidentu tikšanās "nekad nav tikusi atcelta, īpaši norādīto iemeslu dēļ".

Šīs ziņas parādījušās brīdī, kad saasinājušās Parīzes attiecības arī ar ASV un Austrāliju, pateicoties Kamberas lēmumam iegādāties amerikāņu kodolzemūdenes, nevis Francijā ražotas zemūdenes.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu