Video ⟩ No divām Rebenoka nogalināšanas versijām spēcīgākā esot slepkavība, kas saistīta ar laupīšanu (14)

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānuzņēmums no video

Gadu pēc advokāta Pāvela Rebenoka slepkavības policijai ir divas nozieguma versijas, spēcīgākā – slepkavība saistībā ar laupīšanu. Laupītāju aiznesto mantu vērtība no advokāta Pāvela Rebenoka mājām ir vairāk nekā 150 000 eiro. Uzbrucēji, bēgot no Rebenoka slepkavības vietas, advokātu, viņa draugu un māju nolaistījuši ar šķidrumu, lai slēptu DNS pēdas, vēsta "TV3" raidījums "Nekā Personīga".

Pēdējos 5 gados laupīšanu laikā noslepkavoti 13 cilvēki

Tieši pirms gada savās mājās tika noslepkavots advokāts un kādreiz partijai KPV LV tuvu stāvošais Pāvels Rebenoks. Slepkavība bija īpaši zvērīga, Rebenoka partneris tika ievainots un kļuva par notikuma galveno aculiecinieku. Nozieguma nežēlība Rebenoka kolēģiem liek domāt, ka pret advokātu īstenota pasūtījuma slepkavība. Un laupīšana ir bijusi tikai aizsegs tai. Izmeklēšanā pagaidām rezultātu nav. Aptaujātas un nopratinātas vairāk nekā 300 personas. Lai arī noziegums tika pastrādāts sestdienas naktī blīvi apdzīvotā rajonā, vērtīgas liecības nav iegūtas un nav līdzējusi arī kolēģu vēršanās pie sabiedrības un piesolītā naudas atlīdzība.

Trīs vīri maskās Pāvela Rebenoka mājās Langstiņos ielauzās sestdienas naktī. Rebenoks ar dzīvesbiedru Ingu Balandinu bija atgriezušies no svinībām un virtuvē dzēra tēju. Rebenoks tika nosists, Balandins ievainots un sasiets. Uzbrucēji nelietoja ieroci, bet gan dūres un pagalma šķūnītī atrastu koka brusu. Noziedznieki sev aiznesa līdzi vērtīgu laupījumu. Pēc policijas aplēsēm, vismaz 150 tūkstošu eiro vērtībā.

Armands Ruks, Valsts policijas priekšnieks, tobrīd VP KIP priekšnieks, 2020.gada 21. septembrī: "Uzbrukums notika, cietušajiem esot mājās iekšā. Iekļūstot no mājas pagalma puses. Atspiežot durvis. Un uzbrūkot cietušajam, sitot. Ar rokām, kājām un ar turpat atrastiem dēļiem. Vai tā slepkavība izskatās pēc pasūtījuma slepkavības? Šobrīd neizskatās."

Tā brīža iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens uzreiz pēc notikušā sacīja, ka pirmsšķietami nozieguma mērķis bijusi laupīšana. Gadu vēlāk policija pilnībā neizslēdz arī otru versiju - noziegums pastrādāts profesionālās darbības dēļ. Lietā ir ticis mainīts arī izmeklētājs. Taču noziedznieki joprojām nav atrasti. Lieta ierosināta par slepkavību, kas saistīta ar laupīšanu.

Jānis Kāpostiņš, VP GKRPP KIP 1. nodaļas priekšnieka vietnieks: "Es domāju, ka tā vairāk ir sakritība, ka izvēlējās tieši šo māju!"

Mārtiņš Krieķis, Pāvela Rebenoka biznesa partneris un draugs: "Man šī laupīšanas versija liekas muļķīga, lai neteiktu idiotiska."

Rebenoks regulāri piesaistīja mediju uzmanību, jo bija politiski aktīvs. Kā advokāts iesaistījās skandalozos darījumos un aizstāvēja pretrunīgi vērtētas personas Rebenoka spilgtākais ieraksts CV ir padomes priekšsēdētāja amats “Olainfarm”. Viņš tajā nonāca 2018.gadā kā vienas Valērija Maligina mantinieces uzticības persona. Līdz ar viņu uzņēmumā darbojās arī jurists Mārtiņš Krieķis. Abu ietekme uz uzņēmumu savulaik bija liela. Kopš tā laika policija izmeklē aizdomas par “Olainfarm” notikušu līdzekļu aizplūšanu. Tālākie "Olainfarm" darījumi pēc 2019.gada pavasara turpinājās bez Rebenoka un Krieķa.

Pāvelu Rebenoku interesēja arī politika. Bija "Jaunajā laikā" tā pirmsākumos, vēlāk atbalstīja Ainara Šlesera apvienoto Pirmo partiju, bet pēdējās Saeimas vēlēšanās ziedoja jaunizveidotajai "KPV LV".

Pēc vēlēšanām Rebenoks kļuva par sava kursa biedra ekonomikas ministra Ralfa Nemiro ārštata padomnieku. Ministrs iecēla Rebenoku Rīgas brīvostā. Un bez konkursa Rebenoks kļuva par valsts stratēģiskā uzņēmuma "Latvenergo" padomes priekšsēdētāju. Un ar viņu sāka tikties ietekmīgi biznesmeņi. Pēc pusgada Rebenoks centās "Latvenergo" padomē tikt vēlreiz, šoreiz caur konkursu. Tika pat grozīts pat nolikums, taču amatā "Latvenergo" viņš nenonāca, jo Rebenoka “patrons” Nemiro zaudēja ekonomikas ministra posteni.

Pāvels Rebenoks, zv. advokāts, ekonomikas ministra ārštata padomnieks 2020.gada 9.februārī: "Esmu ticies, ticiet man, ar "Forbes" 100 cilvēkiem, es viņu pazīstu personīgi, pazinu viņu, pirms es kļuvu par padomnieku, pazīšu arī pēc tam.

Paklausieties, es neuzskatu sevi par ekspertu enerģijas jautājumos, bet pateikt, ka es neko nesaprotu no enerģētikas jautājumiem, būtu nepareizi. Es gadu strādāju par ministra ārštata padomnieku, kuram pamatjautājumi ir enerģētika."

Tagad Rebenoka krēslā advokātu birojā sēž Mārtiņš Krieķis. Viņš pārņēmis visas Rebenoka lietas un palīdz kārtot ar mantojumu saistītos jautājumus.

Mārtiņš Krieķis, Pāvela Rebenoka biznesa partneris un draugs: "Kam un kāpēc varētu būt izdevīga Pāvela Rebenoka nāve?

Man ir ļoti grūti to pateikt. Tāpēc ka, viņa nāve neizmainīja neko kādos ekonomiskajos procesos tieši, kuros viņš ir piedalījies. Man ir zināmas visas viņa lietas. Nevienā lietā viņa slepkavība nemaina faktu, kā lietas attīstās tālāk. Laupīšanas versiju, kā jau teicu, es uzskatu par idiotisku. Paliek tikai vienīgais jautājums, ar ko tas varētu būt saistīts? Ar politiku.

Pats fakts, ka gada laikā partija, kuru Pāvels konsultēja un deva padomus, un palīdzēja, ir pilnībā izjukusi. De facto. Un tas arī bija mērķis, kas tika sasniegts. Un līdz ar to pašreizējai koalīcijai ir iespēja turpināt dažādus projektus, pret kuriem Pāvels, būdams cilvēks zinošs un gudrs, iebilda."

Ralfs Nemiro, bijušais ekonomikas ministrs, Saeimas deputāts (Neatkarīgie): "Pāvels Rebenoks tika noslepkavots savā mājā, bet viņa statuss tobrīd bija zvērināts advokāts. Valstiska nozīme šai slepkavībai ir ne tikai tamdēļ, ka viņš ir noslepkavots kā zvērināts advokāts, bet viņš pavisam nesen bija arī ekonomikas ministrs padomnieks. Un līdz ar to, cik pasargātas ir mūsu amatpersonas vai to konsultanti, gadījumā, ja ir kādi jautājumi, kur amatpersona iestājas pietiekami cieti savā pozīcijā."

Nemiro atzīst, ka ietekme partijā Rebenokam bijusi tikai caur ekonomikas ministriju. Slepkavības brīdī visi politizētie amati bija atstāti un ietekme zudusi. Nemiro pārmet policijai virspusēju izmeklēšanu, jo kā liecinieks viņš saukts uz policiju tikai gadu pēc slepkavības.

Māja Langstiņos atrodas blīvi apdzīvotā vietā. Traģēdijas brīdī tā bija reģistrēta uz firmas vārda, kuras īpašnieki bija Pāvels Rebenoks un Ingus Balandins. Dzīvojamai mājai Langstiņos iepretim un līdzās ir kaimiņi. Taču noziedznieki aizbēguši visdrīzāk pa mežu, kur arī atrada asiņaino dēli. Uzbrucēji bēgot, visu māju nolaistījuši ar īpašu šķidrumu, lai slēptu pēdas. Arī DNS. Ar šķidrumu aplieti arī Rebenoks un Balandins.

No mājas aiznests daudz skaidras naudas, arī dārglietas un Rebenoka pulksteņu kolekcija. Policijai cietušie nav iesnieguši pulksteņu vērtību, bet arī bez tiem aiznestā laupījuma vērtība ir liela. Melnajā tirgū gadu pēc notikušā nav parādījušies ne pulksteņi, ne dārglietas. 30 Rebenokam nozagtos pulksteņus savā mājas lapā ievietojusi tiesībsargājošā iestāde Orenburgas apgabalā Krievijā. Mūsu policija apstiprina, tā šo sarakstu ar fotogrāfijām nodeva Interpolam.

Mārtiņš Krieķis, Pāvela Rebenoka biznesa partneris un draugs: "Viņi nevar parādīties (melnajā tirgū). Zinot nozagtos pulksteņus, tad pārdot no viņiem var 3 Rolex pulksteņus. Dārglietas, tās var pārkausēt, izņemt dimantus laukā un tādā veidā. Bet salīdzinājumā ar summu, par kādu tās (dārglietas) tikušas iegādātas, tas ir nieks. Piemēram, šajā fotogrāfijā, kas ir pie sienas, šis pulkstenis Pāvelam maksā 36 tūkstošus, Breguet. To pārdot ir neiespējami, jo tas ir no limitētas sērijas. Nu, kā nav iespējams - par 3 varbūt var pārdot, bet tā jau nav summa, par kuru kāds iet slepkavot."

Krieķis uzskata, ka Rebenokam iepriekš sekots un uzbrucējiem bijis zināms mājas plānojums. Taču to ir grūti pārbaudīt - māja Langstiņos nav bijusi aprīkota ar videonovērošanu un nozieguma brīdī nav darbojusies arī signalizācija. Krieķis uzskata, ka sitieni pa galvu izdarīti mērķtiecīgi, policija savukārt pieļauj, ka noziedznieki sitienu stiprumu neaprēķināja. Nav ziņu, ka uzbrucēji bijuši bruņoti.

Jānis Kāpostiņš, VP GKRPP KIP 1. nodaļas priekšnieka vietnieks: "Mums nav tādas informācijas un nekas nenorāda uz to, ka bija ieroči."

Pasūtījuma slepkavībām ir vairākas pazīmes. Viena no tām – slepkavas parasti izmanto šaujamieročus un izpildītājiem palīdz noziegumu perfekti izplānot un nodrošina atkāpšanās ceļu. Rebenoka slepkavībā lielākā daļa no šīm pazīmēm neizpildās.

Aldis Lasmanis, prokurors: "Klasiskai pasūtījuma slepkavībai varētu būt raksturīgas šādas pazīmes: kā pirmo es izvirzīto pazīmi, ka slepkavība izdarīta, izmantojot šaujamieročus vai sprāgstvielas. Otra pazīme – ka slepkavība izdarīta publiskā vietā. Diemžēl prakse arī liecina, ka tas parasti notiek rīta stundās. Kā trešo pazīmi es izvirzītu, ka šis uzbrukums personai bijis mērķtiecīgs un uzbrukuma laikā nāve nav iestājusies nejauši. Uzbrukums pamatā nebija vērsts pret mantu, bet tieši pret personu."

Valsts policijā stāsta, ka pēdējos piecos gados Latvijā pastrādātas 12 slepkavības, saistībā ar laupīšanu. Visas ir izdevies atklāt. Rebenoka slepkavība ir trīspadsmitā, pagaidām neatklātā.

Komentāri (14)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu