Piepildot mākslinieku mūža sapni, Parīzē atklāta Triumfa arkas ietīšanas instalācija (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Instagram/Christo and Jeanne-Claude

Pirmās Triumfa arkas ietīšanas instalācijas fotogrāfijas tika atklātas jau pirms tās oficiālās atklāšanas Parīzē. Tagad tā ir apskatāma un aptaustāma. 49,5 metrus augstais Triumfa arkas piemineklis ir pārklāts ar 25 000 kvadrātmetrus lielu sudrabainu audumu, kas nostiprināts ar kontrastējošu 3000 metrus garu sarkanu virvi.

Instalācija piepilda mākslinieku Kristo un Žannas Klodas "mūža sapni", kas pazīstami ar plaša mēroga vides instalācijām, bieži vien lieliem orientieriem un ainavas elementiem, kas ietīti audumā, sevišķi pēc Kristo nāves 2020. gadā.

Oficiālā instalācijas atklāšana norisinājās 2021. gada 18. septembrī. Auduma pārklājumi Triumfa arku rotās 16 dienas.

""L'Arc de Triomphe Wrapped" sāk atdzīvoties, tuvojoties vīzijai, kas bija Kristo un Žannas Klodas mūža sapnis," sacīja projekta direktors Vladimirs Javačovs.

18. septembrī, kad tika pabeigta virvju un pēdējo detaļu pievienošana, žogi tika noņemti, lai ļautu sabiedrībai bez maksas apskatīt un pieskarties mākslas darbam. "Kristo un Žannai Klodai vienmēr bija būtiski, lai viņu māksla būtu pieejama ikvienam," skaidroja Javačovs.

"L'Arc de Triomphe Wrapped" pāris pirmo reizi vizualizēja 1961. gadā, bet aktīvi attīstīt projektu Kristo sāka tikai 2017. gadā.

Viņš šo projektu bija raksturojis kā "dzīvu objektu, kas kustēsies vējā un atstaros gaismu", kam "cilvēki vēlēsies pieskarties".

Gan audums, gan virves ir izgatavotas no polipropilēna un ir pārstrādājamas.

Lielais Šarla de Golla krustojums, kas ieskauj pieminekli, īslaicīgi būs pieejams tikai gājējiem. Pie projekta strādājuši vairāk nekā 1000 cilvēku, kurus vadīja Kristo komanda kopā ar "Centre des Monuments Nationaux", Pompidū centru un Parīzes pilsētu.

Pēc komandas teiktā, tas pilnībā tika finansēts, pārdodot Kristo un Žannas Klodas oriģinālos mākslas darbus. Pašfinansējošs mākslas darbs un pilnīgas mākslinieciskās brīvības saglabāšana šādā veidā bija galvenais vadmotīvs mākslas dueta misijā.

"Daudziem cilvēkiem ir grūtības nolasīt mūsu projektus," reiz sacīja Kristo. "Tās nav normālas skulptūras, tās nav normālas gleznas. Tās ir daudz kas."

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu