Sadursmes ar Ņujorkas debesskrāpjiem izraisījušas putnu masveida bojāeju (2)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Unsplash

Pēc sadursmes ar stikla debesskrāpjiem Ņujorkā pagājušajā nedēļā gājuši bojā simtiem gājputnu, ziņo vietējā organizācija "NYC Audubon". Pagājušajā nedēļā "NYC Audubon" organizācijas brīvprātīgā uz ietvēm pie 3 Pasaules tirdzniecības centra un 4 Pasaules tirdzniecības centra debesskrāpjiem atrada vairāk nekā 200 mirušu putnu.

Beidzoties darba maiņai Pasaules tirdzniecības centra ēkā, brīvprātīgā Melisa Breijere paziņoja, ka ir atradusi 226 mirušus putnus, turklāt daudzi no tiem bija "pārāk sakropļoti, lai tos savāktu".

"Kad vienā rītā ir 226 miruši, logos ieskrējuši gājputni, ir grūti tos visus ietilpināt vienā fotoattēlā," viņa rakstīja Twitter.

Todien Ņujorkas savvaļas putnu fonda rehabilitācijas centrā tika uzņemti vairāk nekā 70 ievainoti putni, no kuriem 30 atrada Breijere.

Pie vainas pilsētas gaismas un stikla fasādes

Otrdienas masveida putnu bojāejā vainojama vētraina laika un mākslīgā nakts apgaismojuma kombinācija pilsētās, ziņoja Nacionālā "Audubona" biedrība. Gan pilsētas gaismas, gan vētras var dezorientēt putnus nakts lidojumā, izraisot sadursmes.

Tomēr Breijere piebilda, ka daži no bojā gājušajiem putniem ar torņiem sadūrās dienas laikā, kad stikla fasādēs izveidojās maldinoši debesu atspulgi.

"Gaismas var izslēgt, logus var apstrādāt. Lūdzu, dariet kaut ko," viņa lūdz.

Pasaules tirdzniecības centra 3 un 4 izstrādātājs "Silverstein Properties" sniedza paziņojumu Nacionālajai "Audubon" biedrībai, kurā teikts, ka šobrīd tas "aktīvi mudina mūsu biroju īrniekus naktī izslēgt apgaismojumu un, kur vien iespējams, pazemināt žalūzijas".

Ņujorka tiek uzskatīta par putniem visbīstamāko pilsētu

Lai arī pagājušajā nedēļā bojāgājušo putnu skaits bija īpaši liels, stikla torņi Ņujorkā jau sen tika uzskatīti par bīstamiem putniem.

Brīvprātīgie regulāri patrulē ielās pavasara un rudens migrācijas laikā, lai dokumentētu putnu bojāeju, iepriekš ziņojot, ka ik gadu pilsētā ar ēkām saduras vairāk nekā 90 000 putnu.

Citā pētījumā, ko publicēja Ornitoloģijas Kornela laboratorija 2019. gada aprīlī, Ņujorka tika atzīta par vienu no putniem bīstamākajām pilsētām ASV līdzās Čikāgai un Losandželosai.

"Sadursmes ar ēkām un jo īpaši sadursmes ar logiem ir liels antropogēns drauds putniem, un tiek lēsts, ka ASV katru gadu tiek nogalināti no 100 miljoniem līdz vienam miljardam putnu," teikts ziņojumā.

Šī iemesla dēļ Ņujorka 2019. gada decembrī pieņēma likumprojektu, lai nodrošinātu, ka visas jaunceltās stikla ēkas ir drošākas putniem. Tas nozīmē struktūras, kas ir augstākas par 23 metriem, padarīt putniem redzamākas.

Pavisam nesen, ar mērķi aizsargāt putnus no nāves sadursmju rezultātā, Amerikas Savienoto Valstu Pārstāvju palāta piekrita ierobežot stikla daudzumu, ko drīkst izmantot federālajās ēkās.

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu