Nodibināta pūļa finansēšanas platformu asociācija

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto
Ilustratīvs foto Foto: Shutterstock

Pieaugot interesei par alternatīvās finansēšanas veidu - pūļa finansēšanu ("crowdfunding"), strauji aug arī kolektīvās finansēšanas platformu skaits, tāpēc, lai pārvaldītu un pārredzētu konkrēto nozari, Latvijā nodibināta pūļa finansēšanas platformu asociācija "Latvian Crowdfunding Association", vēsta asociācijas pārstāvji.

"Latvian Crowdfunding Association" apvienos Latvijā strādājošās kolektīvās finansēšanas pakalpojuma sniedzējus. Asociācijas galvenie mērķi ir veicināt konkrētās nozares pārredzamību un pārvaldību, kā arī nodrošināt Latvijā strādājošo kolektīvās finansēšanas pakalpojuma sniedzēju interešu pārstāvību un īstenošanu nacionālā un starptautiskā līmenī.

Šī gada novembrī Eiropas Ekonomikas zonas valstīs, tai skaitā Latvijā, sāks piemērot spēkā stājušos regulu par Eiropas kolektīvās finansēšanas pakalpojumu sniedzējiem uzņēmējdarbībai jeb "Crowdfunding regulu". Lai vēlreiz uzsvērtu un nostiprinātu regulā minēto, asociācija plāno izstrādāt labas prakses kodeksu. Tas palīdzēs nodrošināt labāko kolektīvās finansēšanas nozares praksi Latvijā un kalpos kā vadlīnijas visām platformām un pūļa finansēšanas profesionāļiem.

Tāpat asociācija plāno arī piedāvāt profesionāļu konsultācijas tiem, kam tās nepieciešamas uzņēmējdarbības īstenošanai pūļa finansēšanas jomā.

"Esmu pārliecināts, ka kolektīvās finansēšanas pakalpojumi ir svarīga ekonomikas sastāvdaļa, kas uzlabos sabiedrības dzīves kvalitāti, apkārtējo vidi un attīstīs ekonomiku. Sakārtota nozares prakse veicinās nozīmīga ES dalībvalstu kapitāla piesaisti Latvijas ekonomikā, tā uzlabojot arī valsts labklājības līmeni," pauda "Latvian Crowdfunding Association" pārstāvis Jānis Laiviņš.

Darbojoties asociācijā, pūļa finansēšanas pakalpojumu sniedzējiem, to īpašniekiem un vadītājiem būs iespēja kopīgiem spēkiem izveidot pateicīgu vidi pūļa finansēšanas platformu attīstībai, kas veicinās strauju ārvalstu kapitāla piesaisti Latvijas ekonomikai, pavēstīja asociācijas pārstāvji. Asociācija ir atvērta ikvienam kolektīvās finansēšanas pakalpojuma sniedzējam, kuram ir nepieciešamā licence vai kurš ir sācis licencēšanas pasākumu Finanšu un kapitāla tirgus komisijā.

"Firmas.lv" informācija liecina, ka asociācijas vienīgā amatpersona un patiesais labuma guvējs ir Ņikita Gončars, savukārt asociācijas dibinātāji ir divi uzņēmumi, kuros Gončars ir patiesais labuma guvējs - SIA "Secured Finance MGMT" un SIA "SF MGMT collateral".

Latvijas Alternatīvo finanšu pakalpojumu sniedzēju asociācijas dati liecina, ka no 2016.gada līdz 2020.gadam Latvijā ar savstarpējo aizdevumu platformu starpniecību tika piesaistīti naudas līdzekļi 920 miljonu eiro apmērā. Tiek paredzēts, ka nozarē kopumā 2021.gadā ar dažādu pūļa platformu starpniecību tiks piesaistīti vairāk nekā 100 miljardi dolāru, vēsta statistikas kompānija "Statista". Šobrīd viss pūļa finansējuma tirgus novērtēts vairāk nekā 12 miljardu dolāru vērtībā, taču tiek prognozēts, ka līdz 2027.gadam nozares vērtība divkāršosies.

Pūļa jeb kolektīva finansēšana ir alternatīvs finansējuma veids, kura rezultātā no liela skaita cilvēku tiek piesaistītas nelielas naudas summas kādam konkrētam projektam, uzņēmumam vai idejai. Naudas pārskaitīšana notiek ar pūļa finansēšanas platformas starpniecību. Kolektīvā finansēšana var kalpot arī kā mārketinga rīks, kas palīdz uzrunāt uzņēmuma, idejas vai projekta mērķauditoriju, kā arī palīdz izveidot kontaktus ar investoriem. Visbiežāk šo iespēju piekļūt alternatīviem līdzekļiem izvēlas mazie vai vidējie uzņēmumi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu