Ministrija onkoloģijas pacientu ārstēšanai prasa 101 miljonu eiro (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto
Ilustratīvs foto Foto: Shutterstock

Veselības ministrija (VM) nākamā gada valsts budžetā onkoloģijas pacientu ārstēšanai pieprasījusi 101,49 miljonus eiro, taču pauž bažas, vai to piešķirs pilnā apjomā, apvienības "Onkoalianse" ekspertu diskusijā atzina VM parlamentārais sekretārs Ilmārs Dūrītis (AP).

Latvijas Onkoloģijas pacientu organizāciju apvienības "Onkoalianse" valdes priekšsēdētājs Helmuts Bēķis uzsvēra, ka onkoloģijas pacientu ārstēšanā Latvija atpaliek ne tikai atvēlēto budžeta līdzekļu un valsts kompensējamo inovatīvo medikamentu skaita ziņā, nepiedodami lielai daļai cilvēku audzēji tiek diagnosticēti vēlīnās stadijās, kad palīdzība jau ir nokavēta, bet ārstēšanas izmaksas ir nesalīdzināmi lielākas.

Medikamentozajai ārstēšanai Latvijā tiek tērēti vien 13 eiro, kamēr Eiropā vidēji 61 eiro uz vienu iedzīvotāju. Zemais finansējums onkoloģisko slimību efektīvai medikamentozajai terapijai tiešā veidā rezultējas augstos saslimstības un mirstības rādītājos, salīdzinot ar Eiropas vidējiem rādītājiem, norādīja Bēķis.

Viņš piebilda, ka valsts kompensējamo medikamentu budžets būtiski atšķiras arī Baltijas valstīs. Šogad onkoloģijas pacientiem Lietuvā valsts kompensē medikamentus 451,1 miljona vērtībā, Igaunijā - 188,9 miljonus eiro, kamēr Latvijā vien 162,68 miljonus eiro, kas salīdzinot ar pagājušo gadu ir par 1,36% vairāk. Arī inovatīvo medikamentu pieejamība vēža ārstēšanai Latvijā ir ievērojami mazāka nekā kaimiņvalstīs.

Bēķis atzinīgi novērtēja VM ieguldījumu onkoloģijas plāna izstrādē, taču tas joprojām nav apstiprināts valdībā.

VM parlamentārais sekretārs atzina, ka nepietiekamā finansējuma dēļ nav izdevies izpildīt iepriekšējo onkoloģijas plānu. Kā nozīmīgāko veikumu onkoloģijas pacientu ārstēšanā Dūrītis atzina "zaļo koridoru", kas ļauj cilvēkiem, kuriem ir aizdomas par saslimšanu ar onkoloģijas slimībām, ātri diagnosticēt slimību.

Dūrītis uzsvēra, ka jaunā onkoloģijas plāna prioritātes būs skrīnings un agrīna diagnostika, kā arī "dzeltenais koridors", lai onkoloģijas pacienti, kas atkārtoti saslimst varētu ātri veikt diagnostiku, jo patlaban ir jāgaida rindā uz izmeklējumiem no pusgada līdz gadam. Tāpat jaunajā plānā paredzēts finansējums medikamentiem, rehabilitācijai un paliatīvajai aprūpei.

(VM) Ārstniecības kvalitātes nodaļas vadītāja Sanita Janka piebilda, ka VM plāno izveidot arī vēža reģistru, jo kā norādīja Eiropas Vēža misijas padomes loceklis profesors Mārcis Leja, Latvija ir vienīgā valsts Eiropas Savienībā, kurai šāda reģistra nav. Viņa skaidroja, ka jaunajā plānā finansējums prasīts arī krūšu rekonstrukcijai. Tāpat aktuāls esot jautājums par cilvēkresursiem.

Saeimas deputāte, Saeimas deputātu grupas onkoloģijas pacientu atbalstam priekšsēdētāja Evita Zālīte-Grosa (JKP) solīja gādāt, lai onkoloģijas pacientu ārstēšanai nākamajā gadā būtu ievērojami vairāk finansējuma nekā šogad.

Jau vēstīts, ka pagājušajā nedēļā tika atklāta kampaņa "Vēzis jāuzvar". Pacientu biedrības "Dzīvības koks" vadītāja Gunita Berķe atzina, ka, runājot par onkoloģisko saslimšanu ārstēšanu, situācija nav mainījusies jau vairākus gadus - lai arī medicīna attīstās, parādās daudz jaunu medikamentu onkoloģisko pacientu ārstēšanai, kompensējamo zāļu budžets daudzu gadu laikā paliek gandrīz nemainīgs.

Šim gadam, pēc viņas teiktā, vēža pacientu ārstēšanai nepieciešami vēl papildu 10 miljoni eiro, kas tikšot ņemti jau no nākamā gada budžetā paredzētajiem līdzekļiem. Nākamajam gadam turpretim nepieciešami vismaz 64 miljoni eiro, tomēr nav zināms, vai ar to varētu pietikt.

Ja 2005./2006.gadā Latvijā vēzis kā pirmreizējā diagnoze tika uzstādīta apmēram 6000 līdz 7000 iedzīvotāju, tad to skaits pašlaik ir palielinājies līdz apmēram 11 000 cilvēku gadā. Tas, pēc Berķes teiktā, esot saistīts ar to, ka medicīna attīstās un paplašinās arī diagnostikas iespējas. Vienlaikus kompensējamo medikamentu piešķiršanas mehānisms šo gadu laikā palicis iepriekšējais un pastāv liela iespēja, ka tad, ja pacientam ārstēšanai būs nepieciešams kāds inovatīvs medikaments, tas nebūs kompensējamo medikamentu sarakstā.

Viņa norādīja, ka vietnē "ziedot.lv" patlaban tiek vākti ziedojumi vairākiem onkoloģijas pacientiem, kuri vēža ārstēšanai lūdz līdzekļus kopumā aptuveni miljons eiro apmērā.

Lai atbalstītu pacientus, kas cīnās ne tikai ar vēzi, bet arī ar sistēmu, ikviens sociālajos tīklos ir aicināts dalīties ar pacientiem veltītiem spēka vārdiem, pievienojot mirkļbirku "#vezisjauzvar".

Paralēli portālā "manabalss.lv" ir publicēta iniciatīva, kuras autori aicina Saeimu 2022.gada veselības aprūpes budžetā papildus piešķirt 28 miljonus eiro medikamentiem onkoloģisko slimību ārstēšanā.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu