"Taliban" sola, ka Afganistānā meitenes drīz atgriezīšoties skolās

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: WANA (West Asia News Agency) via REUTERS

Afganistānā meitenes varēs atgriezties skolās cik vien drīz iespējams, otrdien solīja radikālo islāmistu kustība "Taliban", kas pēc ASV un sabiedroto spēku aiziešanas pārņēmusi varu valstī.

Kustības piekoptā politika faktiski paredz meiteņu un sieviešu izslēgšanu no sabiedrības dzīves. "Mēs pabeidzam darbu pie jautājumiem. Tas notiks cik vien drīz iespējams," izsakoties par meiteņu izglītību, sacīja talibu pārstāvis sakariem ar presi Zabihulla Mudžahids.

Nedēļās nogalē Izglītības ministrija lika atgriezties skolotājiem vīriešiem un skolniekiem atpakaļ vidusskolās, neko neminot par skolotājām un skolniecēm.

Mudžahids otrdien arī nosauca valdības locekļu vārdus, kas līdz šim vēl nebija izziņoti. Tāpat kā iepriekš nosauktie ministri arī otrdien izziņotie visi ir vīrieši.

"Šīs pozīcijas tiek uzskatītas par svarīgām emirāta funkcionēšanai," sacīja Mudžahids, ziņojot par pēdējo valdības locekļu izraudzīšanos, arī Veselības ministrijas vadībā.

Par pirmajiem pagaidu valdības ministriem talibi paziņoja iepriekš šajā mēnesī. Visi šie ministri bija no talibu lojālistu rindām, bet galvenajos amatos - pazīstami stingrā kursa piekritēji, neraugoties uz agrākajiem solījumiem, ka tiks veidota ietveroša valdība.

Noslēdzoties ASV un citu ārvalstu militāro kontingentu izvešanai no Afganistānas, talibi augustā izvērsa vispārēju uzbrukuma operāciju un īsā laikā savās rokās sagrāba teju visu valsts teritoriju, bet 15.augustā viņu rokās krita arī galvaspilsēta Kabula.

Vienīgā Afganistānas province, kas nebija nonākusi talibu kontrolē, līdz pat pēdējam laikam bija Pandžšīra, bet talibu vadība 6.septembrī paziņoja, ka islāmistu kustība ieņēmusi arī šo provinci.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu