Vēlēšanas tuvojas: Vācijā sarūk sociāldemokrātu pārsvars pār konservatīvajiem

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Piecas dienas pirms Bundestāga vēlēšanām samazinājies sociāldemokrātu (SPD) pārsvars pār konservatīvajiem - Kristīgo demokrātu savienības un Kristīgi sociālās savienības (CDU/CSU) bloku, liecina otrdien publiskotā aptauja.

Atbalsts SPD joprojām ir 25%, bet atbalsts CDU/CSU pieaudzis līdz 22%, liecina aptauja, ko sabiedrisko pētījumu un statistikas analīzes institūts "Forsa" veicis pēc privāto televīzijas kanālu RTL un "n-tv" pasūtījuma.

Atbalsts pārējām partijām palicis nemainīgs - "zaļajiem" - 17%, liberālajai Brīvo demokrātu partijai (FDP) - 11%, eiroskeptiķu partijai "Alternatīva Vācijai" (AfD) - 11%, bet kreiso ekstrēmistu partijai "Die Linke" ("Kreisie") - 6%.

"Forsa" prognozē, ka SPD Bundestāgā iegūs 206 vietas, CDU/CSU - 185 vietas, "zaļie" - 140, FDP un AfD abas pa - 91 vietai un kreisie - 49 vietas.

Šāds Bundestāga vietu sadalījums paver iespēju četriem koalīciju variantiem.

SPD varētu izveidot koalīciju ar "zaļajiem" un FDP, kas tiek dēvēta arī par luksofora koalīciju, ņemot vērā partiju krāsas.

CDU/CSU varētu izveidot koalīciju ar "zaļajiem" un FDP, kas nereti tiek dēvēta par Jamaikas koalīciju, jo partiju krāsu salikums atgādina šīs valsts karogu.

SPD varētu apvienot spēkus arī ar "zaļajiem" un "Die Linke" vai arī SPD varētu vadīt lielo koalīciju kopā ar konservatīvajiem.

Visas partijas noraidījušas sadarbību ar AfD.

SPD kandidāts uz kanclera amatu Olafs Šolcs un "zaļie" izrādījuši visai vēsu attieksmi pret koalīciju ar konservatīvajiem, norādot, ka CDU/CSU aliansei pēc 16 gadiem pie varas Angelas Merkeles vadībā ir jāatjaunojas, paliekot opozīcijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu