Serbi Kosovas ziemeļos bloķē satiksmi uz robežas ar Serbiju (1)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Etniskie serbi Kosovas ziemeļos jau otro dienu bloķē satiksmi divos robežpunktos uz robežas ar Serbiju, šādi protestējot pret Kosovas lēmumu aizliegt automašīnām Serbijas numura zīmes.

Kosovas valdība pirmdien nolēma, ka autovadītājiem, kuru spēkratiem ir Serbijas numura zīmes, tās jānomaina pret pagaidu zīmēm, iebraucot Kosovā.

Kosovas valdība savu lēmumu pamatoja ar Serbijas atteikšanos ielaist valstī automašīnas ar Kosovas numura zīmēm.

Kosova skaidro, ka tās lēmums ir atbildes pasākums Serbijas aizliegumam.

Belgrada faktiski zaudēja kontroli pār galvenokārt albāņu apdzīvoto Kosovu 1999.gadā pēc NATO militārās iejaukšanās, bet 2008.gadā Priština vienpusējā kārtā pasludināja neatkarību no Serbijas.

Kosovas neatkarību jau atzinušas vairāk nekā 110 valstis, arī lielākā daļa Eiropas Savienības dalībvalstu, taču Serbija bijušo provinci joprojām uzskata par savas teritorijas sastāvdaļu. Šo nostāju atbalsta arī Belgradas sabiedrotā Krievija un Ķīna, kas kavē Kosovas pievienošanos ANO.

Neskatoties uz Kosovas policijas rīkojumiem, aptuveni 700 cilvēku pavadīja aizvadīto nakti teltīs pie diviem robežas šķērsošanas punktiem, ziņo aģentūra AFP.

Ceļus nobloķēja vairāki desmiti kravas automašīnu, radot garas rindas abās robežas pusēs.

Kosovas mediji ziņo, ka apturēts arī preču tranzīts, bet autobusi aizved pasažierus līdz ceļu blokādēm un tālāk viņiem robeža jāšķērso kājām.

Kosovas valdība svētdien nosūtīja uz robežu policijas specvienību un bruņumašīnas, lai novērotu aizlieguma ieviešanu.

AFP žurnālists ziņo, ka policisti pašlaik tikai brīdina autovadītājus, kuru mašīnām ir Serbijas numura zīmes, aicinot tās nomainīt.

Kosovas premjerministrs Albins Kurti paziņojis, ka vai nu Kosovai un Serbijai abām ir taisnība šajā jautājumā vai arī abām nav taisnība. Viņš uzsvēris, ka vai nu abas valstis atteiksies no prasības par pagaidu numurzīmēm, vai arī abās tās paliks spēkā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu