Monsterā ieperinājies tripsis! Ko darīt? (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Rūpes par istabas augiem nebeidzas ar laistīšanu un mēslošanu vien, tās nozīmē arī spēkošanos ar kaitēkļiem. Viens no tiem, kas sevišķi iemīļojis monsteras, ir tripsis. Parādoties pirmajām pazīmēm, jārīkojas tūlīt, citādāk mazie baltie kukaiķi augam var nodarīt nopietnu kaitējumu.

Tripsis ir viens nogantākajiem kaitēkļiem, taču to pazīt ir vienkārši. Tripšu kāpuri ir balti dzelteni vai pelēcīgi. Kaitēkļi ir iegareni, un to garums var sniegties no 0,5 līdz 14 milimetriem (parasti 1-2 mm). Pieaugušo kukaiņu krāsa ir neuzkrītoša: dominē melna, pelēka un brūna. 

Foto: Wikimedia Commons

Kāpuri un pieaugušie tripši no augu audiem izsūc šūnu sulu. Sākotnēji tas izraisa lapu dzeltēšanu vai krāsas maiņu, svītras vai plankumus. Bojātie augu audi mirst, kā rezultātā veidojas caurumi, lapas nobāl un nokrīt.

Foto: Wikimedia Commons

Tripši ir īpaši bīstami, jo tie ir bīstamu augu slimību pārnēsātāji. Tie var sagandēt arī pārējos istabas augus. Tūliņ kā monsterai ir konstatēti tripši, turi to pēc iespējas tālāk no citiem telpaugiem. Ja iespējams, labāk skartos augus izolēt pavisam.

Kā cīnīties?

  • Vispirms pārvieto inficēto augu uz citu telpu. Tas ir jādara ļoti piesardzīgi, citādi nokritušie tripši viegli pārvietosies uz citiem, veselajiem augiem.
  • Notīri tripšus no lapām - ar mitru lupatu vai vislabāk noskalo augu dušā. 
  • Profilaksei apstrādā visus mājokļa augus ar insekticīdu zālēm, piemēram - NeemAzal-T/S, Aktara, Mospilan, Intavi, Fitoverm, Imidakloprīdu, Malationu u.c.
  • Pieaugušos tripšus pievelk zilā krāsa, tādēļ augu perimetrā ieteicams uzstādīt lipīgas zilas lamatas, kas nopērkamas dārzkopības preču veikalos.
  • Augu podos, kuros jau ir iemeties tripsis, nepieciešams noņemt augsnes virsējo slāni, taču vislabāk noņemt pilnīgi visu augsni. 
  • Kārtīgi noskalo visas auga daļas, kur iemitinājies tripsis. 
  • Ja noņēmi visu augsni, uz laiku vari atstāt auga saknes ūdens traukā.
  • Pārstādi augu jaunā augsnē.
  • Apstrādā augu ar insekticīdiem.

Turpmāk profilaksei jāizvairās no pārmērīgi sausa gaisa telpā vai siltumnīcā. Ieteicams periodiski augu palutināt ar dušu.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu