Irāna sasaista kodolsarunas ar sankciju atcelšanu (2)

LETA/AFP/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Irānas prezidents Ebrahims Raisi
Irānas prezidents Ebrahims Raisi Foto: AFP/SCANPIX

Irānas jaunais ultrakonservatīvais prezidents Ebrahims Raisi otrdien sasaistījis sarunas par Irānas kodolprogrammu ar Irānai piemēroto sankciju atcelšanu.

Aprīlī Vīnē sākās sarunas par Irānas un pasaules lielvaru noslēgtās kodolvienošanās atdzīvināšanu, taču pēc valdības maiņas Irānā jūnijā sarunas tika apturētas.

Vienošanās, ko Irāna 2015.gadā parakstīja ar ASV, Lielbritāniju, Ķīnu, Franciju, Vāciju un Krieviju, apņemoties ierobežot savu kodolprogrammu apmaiņā pret sankciju atvieglošanu, atrodas uz sabrukuma robežas kopš 2018.gada, kad toreizējais ASV prezidents Donalds Tramps nolēma, ka Vašingtona no šī līguma izstāsies un atjaunos sankcijas pret Irānas ekonomiku.

Pēc ASV lēmuma arī Irāna sāka atkāpties no līguma saistību izpildes, bet vairākkārt solījusi atsākt to ievērot, ja ASV atcels sankcijas.

Raisi iepriekš video ierakstītā runā ANO Ģenerālajā asamblejā paziņoja, ka mērķis ir visu sankciju atcelšana.

Viņš sacīja, ka Teherāna vēlas visaptverošu politisko un ekonomisko sadarbību ar pasauli un necenšas iegūt kodolieročus.

Komentējot ASV politiku, Raisi sacīja, ka ASV prezidenta Džo Baidena vadībā turpinās "maksimālās tirānijas" politika.

"Mēs neuzticamies ASV valdības solījumiem," viņš piebilda.

Raisi ir vairākkārt izteicies, ka Irāna vēlas turpināt Vīnē sāktās sarunas, taču jaunā Irānas delegācija sarunām vēl nav izveidota.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu