No ASV deportētie haitieši mēģina ielauzties atpakaļ lidmašīnā (1)

TVNET/LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP Photo/Joseph Odelyn

Desmitiem nelegālo imigrantu, kas ir neapmierināti ar deportēšanu no ASV uz Haiti, otrdien mēģinājuši ielauzties atpakaļ lidmašīnā, kas nolaidās Portoprensā.

Apsargiem izdevās aizvērt lidmašīnas durvis, kad migranti sāka apmētāt lidaparātu ar kurpēm.

Sadursmēs ar policiju daļa migrantu uz laiku pazaudēja savas personiskās mantas.

Viena no deportētajām sievietēm vainoja šajā situācijā Haiti valdību.

"Ko mēs varam sniegt savai ģimenei? Šeit mēs neko nevaram darīt mūsu ģimenes labā. Šajā valstī nekā nav," sacīja sieviete.

Viņa ir viena no simtiem nelegālo imigrantu, ko ASV kopš svētdienas deportējušas uz Haiti. Tuvākajās dienās plānoti vēl vairāki lidojumi.

Daudzi no šiem cilvēkiem pameta savu valsti pēc postošās zemestrīces 2000.gadā un tagad bažījas par to, kā viņi atradīs darbu un mājokli. Haiti, kuras iedzīvotāju skaits sasniedz 11 miljonus, aptuveni 60% iedzīvotāju pelna mazāk par diviem ASV dolāriem dienā.

Haiti vēl nav atguvusies arī no prezidenta Žovenela Moiza slepkavības 7.jūlijā un 7,2 magnitūdu stiprās zemestrīces, kas satricināja Haiti augusta vidū, nogalinot vairāk nekā 2200 cilvēku un sagraujot un bojājot tūkstošiem ēku.

Sevišķi satraukti par neseno vardarbības pieaugumu Portoprensā ir deportētie migranti ar bērniem. Bandas kontrolē aptuveni trešo daļu Haiti galvaspilsētas, un bieži notiek cilvēku nolaupīšanas.

Bostonā balstītā bezpeļņas organizācija "Partners in Health" pauda sašutumu par ASV valdības nehumāno attieksmi pret haitiešu migrantiem un patvēruma meklētājiem un aicināja nekavējoties apturēt deportēšanu.

Tikmēr tūkstošiem nelegālo imigrantu liktenis uz Meksikas un ASV robežas joprojām ir neskaidrs. Gaidāms, ka ASV turpinās deportēt migrantus ar lidmašīnām, kamēr Meksika turpina transportēt daļu migrantu prom no robežas. Līdz šim no nometnes Delrio, Teksasa štatā, aizvesti vairāk nekā 6000 haitiešu un citu migrantu.

Straujo deportēšanu pieļauj bijušā ASV prezidenta Donalda Trampa 2020.gada martā pieņemtie pasākumi cīņā ar pandēmiju, kas ļauj nekavējoties aizvest nelegālos imigrantus no ASV, liedzot viņiem iespēju lūgt patvērumu.

ASV prezidents Džo Baidens pieņēma lēmumu, ka šāda deportēšana neskars bērnus, bet pārējo migrantu deportēšana turpinās.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu