Esplanādē par 800 000 eiro mainīs celiņu segumu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Esplanāde.
Esplanāde. Foto: Paula Čurkste/LETA

Rīgas pašvaldība plāno Esplanādes gājēju celiņu seguma atjaunošanu, kam piešķirts kopējais finansējums aptuveni 800 000 eiro apmērā, informēja Rīgas domes Komunikācijas pārvaldē.

Ņemot vērā parka kopējo platību un stāvokli, pašvaldība paredzējusi sākt darbus gājēju celiņu seguma atjaunošanai trijās no septiņām parka zonām atbilstoši piešķirtajam finansējumam.

Esplanāde ir daļa no UNESCO pasaules kultūras mantojuma.

Mainot segumu, parkā netiks aizskartas vai bojātas esošās kultūras vērtības.

Celiņu segumu nomaiņas laikā plānots ieklāt vienādu betona bruģakmens segumu līdzšinējo 11 dažādo un gadu gaitā nolietoto vietā.

Gājēju celiņu atjaunošana vispirms notiks zonā gar Kalpaka bulvāri, pusaplī ap Latvijas Mākslas akadēmijas ēku. Savukārt darbu otrajā kārtā seguma maiņa notiks no Kalpaka un Brīvības bulvāra stūra gar strūklakām un soliņiem līdz Raiņa piemineklim.

Pašreizējie aprēķini liecina, ka pirmajā kārtā tiks nomainīti 1224 kvadrātmetri, bet otrajā kārtā - 5868 kvadrātmetri seguma.

Papildus celiņu seguma nomaiņai darbu otrajā kārtā deviņiem vēsturiskajiem soliem paredzēts nomainīt sēdvirsmas dēļus, kā arī parka apmeklētāju ērtībām uzstādīt 16 jaunus solus ar atzveltnēm un 18 atkritumu urnas. Parkā esošās granīta apmales gar celiņiem tiks saglabātas.

Plānots, ka būvniecības darbi pirmajā kārtā izmaksās 151 000 eiro, savukārt otrajā kārtā - 650 000 eiro. Darbu izmaksās iespējamas izmaiņas, ņemot vērā Nacionālā kultūras mantojuma pārvaldes ieteikumus par izmantojamiem materiāliem.

Lai sāktu būvdarbus, nepieciešams veikt apjomīgu sagatavošanās un saskaņošanas procesu, kas, pirmkārt, nozīmē paskaidrojuma raksta sagatavošanu un saskaņošanu ar 16 institūcijām, piemēram, SIA "Tet", AS "Sadales tīkls", SIA "Rīgas meži" un citām. Lai projektēšana un pēc tam saskaņošana neiekavētos, dažādi jautājumi, kas rodas paskaidrojuma rakstu izstrādes laikā, tiek saskaņoti ar Nacionālā kultūras mantojuma pārvaldi.

Tuvākajā laikā noslēgsies pirmās kārtas projekta izstrāde, un labvēlīgu laika apstākļu gadījumā pirmās kārtas darbi sāksies šā gada pēdējos mēnešos. Visus darbus pašlaik paredzēts pabeigt 2022. gadā.

Lai veiktu gājēju celiņu segumu maiņu, nav nepieciešams būvprojekts, tomēr vairākas institūcijas tehniskajos noteikumos ir izvirzījušas tādas prasības, kas būtu attiecināmas uz būvprojektu. Tas nozīmējot papildus iepriekš neparedzētu darbu veikšanu projektēšanā un potenciālas izmaiņas kopējās izmaksās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu