Video pirmizrāde: "Citādi Dziesmu svētki" Latgalē

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Saulesvija
Saulesvija Foto: Evija Trifanova

Šogad tradicionālie Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki notiek dalībniekiem un skatītājiem neierastā laikā un formātā. TVNET kopā ar "LMT Viedtelevīziju" aicina noskatīties pirmo dokumentālo stāstu cikla "Citādi Dziesmu svētki" sēriju – tajā Māra Sleja dodas pie svētku dalībniekiem uz Latgali.

Tā kā dziedātāji un dejotāji no visas Latvijas šoreiz nevar sanākt Rīgā, Māra Sleja piecās dokumentālo stāstu cikla sērijās dosies uz pieciem Latvijas vēsturiskajiem novadiem. Kopā ar Māru ceļos arī simboliskais jauniešu dziesmu un deju svētku karogs.

Māras ceļš sākas Mežaparka Lielajā estrādē un pirmajā dokumentālo stāstu sērijā ved uz Zilo ezeru zemi, kur mājo ievērojams skaits folkloras kopu, mazākumtautību kolektīvu, koru un tautas deju kolektīvu. Viņi jau gadu gan attālināti, gan mazās grupās ir gatavojušies svētkiem un nu ir gatavi uzvilkt tautastērpus un turpināt tradīciju arī pašu mājās.

Pirmais pieturas punkts ir pats pasaules centrs jeb Upīte, kur Māru izdancina folkloras kopa "Upīte". Tā kā neatņemama Dziesmu un deju svētku sastāvdaļa ir amatierteātri, Māra apciemo Medņevas Tautas nama teātra studiju. Tās audzēkņi ierāda treniņu metodes un spēles, kas palīdz ikvienam priekšnesumam piešķirt krāšņas emocijas. "Citādi Dziesmu svētki" piestāj arī Aglonas bazilikā, kur Aglonas bazilikas Kora skolas meiteņu koris Māru aizkustina līdz asarām.

Savukārt Daugavpils pārsteidz ar žanru un tradīciju bagātību. Dziesmu svētki ir nozīmīgs brīdis dejotāju dzīvē gan hiphopa studijas "Stoptime" jauniešiem, gan Daugavpils Tehnoloģiju vidusskolas – liceja deju kolektīvam "Balaguri", kas ar atvērtu dvēseli izdanco dažādu nāciju dejas. Viņi raidījuma skatītājiem sagatavojuši īpašu ukraiņu dejas pirmizrādi.

Dokumentālo stāstu cikla "Citādi Dziesmu svētki" idejas autors un producents ir Dzintars Dreibergs, režisors – Intars Rešetins. Raidījuma producente ir Ilze Faļkovska, izpildproducente: Krista Sondore, operatori – Uldis Jancis, Jānis Šēnbergs, Raitis Valainis un Artis Pārups, skaņas ieraksta operatori: Arvīds Ceļmalis, Nauris Būda, drona operatori: Gvido Puķe un Āris Muitnieks, filmu studija Kultfilma.

Septembra beigās pirmizrādi piedzīvos nākamā raidījuma sērija, kas būs veltīta Dziesmu un deju svētku norisei Zemgalē. 

Video: "Citādi Dziesmu svētki" Latgalē.

Raksts tapis sadarbībā ar "LMT Viedtelevīziju".

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu