PVN likmju izmaiņas liek slimnīcām celt trauksmi par papildu finanšu slogu (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto
Ilustratīvs foto Foto: Shutterstock

Mainoties pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmei medicīnas precēm, slimnīcas ceļ trauksmi par papildu finanšu slogu, šodien Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas sēdē deputātus informēja Latvijas Slimnīcu biedrības priekšsēdētājs Jevgēnijs Kalējs.

Viņš norādīja, ka pēc Senāta lēmuma kopš šā gada 1.jūlija medicīnas precēm piemēro nevis 12%, bet gan 21% PVN likme, kā rezultātā slimnīcām šī gada budžetā trūkst līdzekļu, lai varētu norēķināties par precēm.

Kalējs aicināja atbildīgās institūcijas meklēt risinājumu, lai slimnīcām kompensētu trūkstošos līdzekļus šogad, kā arī nākamā gada budžetā ieplānotu papildu nepieciešamo finansējumu.

Veselības ministrijas (VM) Farmācijas departamenta direktore Inese Kaupere skaidroja, ka visu vasaru VM ir sadarbojusies ar Finanšu ministriju (FM) un ir meklēti iespējamie risinājumi. Esot izstrādāts saraksts ar tām medicīniskajām precēm, kurām tiek piemērota pazeminātā 12% PVN likme. Ierēdne skaidroja, ka šis saraksts jau ir nosūtīts visām veselības aprūpes organizācijām, taču komisijas sēdē klātesošo organizāciju pārstāvji bilda, ka tādu sarakstu nav saņēmuši. Tika solīts, ka šo preču saraksts šonedēļ tiks ievietots Valsts ieņēmumu dienesta mājaslapā.

Finanšu ministra Jāņa Reira (JV) padomniece Karina Ploka atzina, ka abas ministrijas ir cieši sadarbojušās, meklējot risinājumus, un panākta vienošanās, ka VM ir jāveic aprēķini par trūkstošo finansējumu un pieprasījums tam jāiesniedz valdībā. Ploka sacīja, ka trūkstošo finansējumu šogad varētu kompensēt no līdzekļiem, kas rezervēti Covid-19 ierobežošanas pasākumiem, savukārt nākamajam gadam nepieciešamo summu vajadzējis iekļaut nākamā gada valsts budžeta projektā, ko VM neesot izdarījusi.

"Mēs līdz šim no VM neesam redzējuši nevienu aprēķinu par papildu finansējuma nepieciešamību, un, kamēr tā nav, tālāka virzība nenotiek," sacīja Ploka.

Vidzemes slimnīcas valdes priekšsēdētājs Uģis Muskovs skaidroja, ka viņa slimnīcā šogad PVN likmes starpībai trūks no 200 000 līdz 250 000 eiro, savukārt nākamgad šim mērķim būs nepieciešami 400 000 līdz 450 000 eiro. Viņš norādīja, ka vislielākā izmaksu ietekme ir uz ķirurģijas profilu, kam nepieciešams iegādāties medicīnas preces ar augstāko PVN likmi.

Slimnīcu pārstāvji aicināja atbildīgās amatpersonas šos izdevumus nākamgad ierēķināt tarifā.

VM valsts sekretāres vietnieks finanšu jautājumos Boriss Kņigins informēja, ka šogad PVN likmes starpības segšanai provizoriski nepieciešami četri miljoni eiro, savukārt nākamajam gadam - vairāk nekā 11 miljoni eiro.

Arī viņš atzina, ka patlaban ir sperts tikai pirmais solis problēmsituācijas risināšanā, taču deputātiem pauda gatavību rīkoties operatīvi, lai sagatavotu finanšu pieprasījumu valdībai un iestrādātu trūkstošo finansējumu valsts budžeta projektā, kas jāizdara līdz oktobra vidum.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu