Gada laikā uz pusi palielinājies kriminālprocesu skaits saistībā ar nelegālu akcīzes preču apriti (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto
Ilustratīvs foto Foto: Shutterstock

Pērnā gada rudenī ieviestais regulējums tabakas izstrādājumu nelegālās tirdzniecības efektīvākai apkarošanai ir bijis veiksmīgs, norāda Valsts policijas (VP) Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes otrās nodaļas priekšnieks Vitālijs Polovinskis.

Viņš informēja, ka pagājušā gada pirmajā pusgadā VP sāka 260 kriminālprocesus saistībā ar nelegālu akcīzes preču apriti, bet šā gada pirmajā pusgadā to skaits ir palielinājies līdz 427 procesiem. No tiem 153 bija pēc Krimināllikuma panta daļas, kas paredz piemērot kriminālatbildību par tabakas izstrādājumu nelikumīgu realizāciju arī nelielā apmērā. Šie likuma grozījumi stājās spēkā pagājušā gada 29.septembrī.

Kā skaidroja Polovinskis, daudziem nelikumīgu tabakas izstrādājumu tirgotājiem iepriekš tika piemēroti administratīvie sodi vairāku tūkstošu eiro apmērā, taču tirgotāji šos sodus nenomaksāja un arī piedzīt tos no viņiem nav iespējams.

Tāpat viņš atzina, ka nelegālai cigarešu ražošanas nozarei ir starptautisks raksturs, tādēļ VP aktīvi sadarbojas ar tabakas izstrādājumu kompānijām, kas legāli izplata cigaretes.

Pēc Polovinska teiktā, VP cieši sadarbojas arī ar ārvalstu tiesībsargājošām iestādēm. Pateicoties minētajai sadarbībai, 2021.gadā tika atklāta un pārtraukta nelegālās cigarešu ražotnes darbība Latvijā.

Jau vēstīts, ka pagājušā gada 3.septembrī Saeima galīgajā lasījumā pieņēma likumu grozījumus, kas cita starpā paredz noteikt kriminālatbildību par tabakas izstrādājumu nelikumīgu realizāciju neatkarīgi no tās apmēra.

Līdz tam kriminālatbildība par tabakas izstrādājumu nelikumīgu realizāciju iestājās tad, ja tā izdarīta ievērojamā apmērā. Nesasniedzot ievērojamu apmēru, tika piemērota administratīvā atbildība.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu