Pandēmijas dēļ valdība lēma atlikt Valsts nodokļu politikas pamatnostādņu izstrādi

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Leiniša/LETA

Pandēmijas dēļ Ministru kabinetam pašlaik ir citas prioritātes, tādēļ valdība lēma Finanšu ministrijai (FM) pārtraukt darbu pie valsts nodokļu politikas pamatnostādnēm 2021.-2025.gadam, šodien Saeimas Ilgtspējīgas attīstības komisijas sēdē teica FM parlamentārais sekretārs Atis Zakatistovs.

Sēde par pamatnostādnēm tika sasaukta jau pirms divām nedēļām, tomēr tehnisku problēmu dēļ to neizdevās noslēgt. Šodien deputāti ar nozaru pārstāvjiem turpināja diskusiju par to, kāpēc aizvien FM nav izstrādājusi valsts nodokļu politikas pamatnostādnes nākamajiem pieciem gadiem.

Ilgtspējīgas attīstības komisijas vadītājs Vjačeslavs Dombrovskis ("Republika") teica, ka iepriekšējā sēdē FM pārstāvji attaisnojās, ka pie vainas pamatnostādņu neesamībai ir Covid-19 pandēmija, tomēr Veselības ministrijai (VM) pandēmija neesot traucējusi laicīgi sagatavot un iesniegt pamatnostādnes par veselības politiku.

Dombrovskis arī piebilda, ka VM pārstāvji sūdzējušies par to, ka veselības politikas pamatnostādņu izstrāde aizkavējās FM dēļ, jo ministrija laicīgi neiesniedza atzinumu.

Zakatistovs skaidroja, ka Covid-19 laikā notika nodokļu politikas koriģēšana, kā arī politiski koalīcijas iekšienē šobrīd ir citas prioritātes. "Ambīcijas, kas bija sākotnēji valdībai strādājot, šobrīd nevar tikt realizētas," akcentēja FM parlamentārais sekretārs, piebilstot, ka valdība teikusi ministrijai neveidot pamatnostādnes.

FM Valsts sekretāra vietnieks nodokļu, muitas un grāmatvedības jautājumos Ilmārs Šņucins akcentēja, ka 2020.gada 2.septembrī Ministru kabineta protokollēmumā, apstiprinot ziņojumu, ko virzīja uz parlamentu, bija punkts par pamatnostādņu izstrādes neturpināšanu.

Komisijas vadītājs vaicāja, vai FM ir dots uzdevums, līdz kuram datumam valsts nodokļu politikas pamatnostādnes jāizstrādā, uz ko tika saņemta noraidoša atbilde. Šņucins skaidroja, ka cits datums šobrīd nav noteikts, vienlaikus akcentējot, ka jauns politikas cikls sāksies ar jauna parlamenta ievēlēšanu.

Komisijas deputāti lēma aicināt valdību noteikt konkrētu datumu, līdz kuram FM jāizstrādā Valsts nodokļu politikas pamatnostādnes 2021.-2025.gadam, informēja parlamenta Preses dienestā.

Iepriekšējā parlamenta komisijas sēdē Zakatistovs uzsvēra, ka darbs pie nodokļu politikas pamatnostādnēm turpinās un tad, kad Ministru kabinets pieņems lēmumu, ka FM jāiesniedz valdībā ziņojums par valsts nodokļu politikas pamatnostādnēm 2021.-2025.gadam, tas tikšot izdarīts.

Tāpat Zakatistovs sacīja, ka valsts nodokļu politikas pamatvērtības un mērķi joprojām ir konkurētspējas veicināšana un darbaspēka nodokļu samazināšana, sociālā aizsardzība un pakalpojumu pieejamība, kā arī uzņēmējdarbības un investīciju veicināšana un nodokļu sloga pārnešana uz patēriņa un īpašuma nodokļiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu