Kā jaunais saplūst ar veco. Franču 15. gadsimta klostera drupas atjaunotas ar vara piebūvi (5)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Instagram/Dezeen

Franču arhitektūras studija "Amelia Tavella Architectes" ir atjaunojusi un paplašinājusi 15. gadsimta klosteri Korsikas salā, pievienojot perforētu vara piebūvi.

Daļēji izpostītais Senfransuā klosteris, celts 1480. gadā, atrodas kalnā, no kura paveras skats uz ciematu un kalnu ainavu.

Pirms renovācijas konstrukcija bija aizaugusi ar apstādījumiem un tās akmens sienas bija sagruvušas.

"Amelia Tavella Architectes" centās saglabāt klostera vēsturi un būtību, pievienojot perforētu vara papildinājumu, kas savienojas ar bojātajām sienām.

"Es izvēlējos paturēt drupas un bojātās daļas, fantoma daļas, nomainīt ar varu. Drupas ir zīmes, paliekas, nospiedumi, tās stāsta par pamatiem un patiesību, tās bija bākas un kardināli punkti, kas virzīja mūsu izvēli, mūsu apjomus," sacīja studijas dibinātāja Amēlija Tavella.

Ēka pašlaik tiek izmantota kā vietējās pilsētas kultūras centrs.

Tās jaunajā vara pagarinājumā atrodas izstāžu zāle un kultūras telpa - pirmajā stāvā, un mediju bibliotēka un bērnu telpas otrajā.

Piebūves konstrukcija sekoja jau esošās ēkas plānam. Pirmā stāva lielās arkveida atveres tika novietotas gar vara konstrukcijas ārpusi un atdarina klostera simetriju.

Studija skaidroja, ka varš paplašinājumam tika izvēlēts tā mainīgo un laika apstākļiem pielāgojošo īpašību dēļ, kas, tāpat kā drupas, laika gaitā pastāstīs "stāstu".

"Man patika ideja par iespējamu atgriešanos sākumpunkta postā - šī iespēja ir pieklājība un cieņa pret pagātni un Korsikas mantojumu," sacīja studijas dibinātāja.

Vara sienas tika perforētas ar maziem kvadrātiem, kas caur sienām ļauj gaismai iespīdēt iekšējos koridoros. Gaisma caur koridoriem tiek atstarota uz akmens sienām kā "baznīcas vitrāža".

Komentāri (5)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu