Lai mazinātu spiegošanas riskus, pieņem likuma grozījumus par ārvalstu dienestu kuģiem (4)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Rīgas osta. Ilustratīvs foto.
Rīgas osta. Ilustratīvs foto. Foto: Edijs Pālens/LETA

Saeima šodien pieņēma likuma grozījumus ar mērķi mazināt spiegošanas riskus, ļaujot valdībai līdz nākamā gada sākumam pieņemt kārtību, kādā Latvijas ūdeņos, ostās ierodas un uzturas ārvalstu dienestu kuģi.

Līdz šim nebija noteikta kārtība, kādā Latvijas teritoriālajā jūrā, iekšējos ūdeņos un ostās ierodas un uzturas ārvalstu valsts dienestu kuģi, kas nav karakuģi.

Ņemot vērā ģeopolitisko situāciju, pastāv bažas, ka līdzšinējo regulējuma nepilnību varēja izmantot kaitnieciskiem mērķim valsts dienestu kuģi, kas kuģo ar valsts, kas nav Eiropas Savienības (ES) vai NATO dalībvalsts, karogu un ienāk no trešajām valstīm, kas nav ES vai NATO dalībvalstis.

Turklāt ārvalstu valsts dienestu kuģiem ir imunitāte, kas liedz to pārbaudi Latvijas teritoriālajā jūrā, iekšējos ūdeņos un ostās.

Arī valsts drošības iestāžu skatījumā ārvalstu valsts dienestu kuģiem, ienākot no ārpus ES vai NATO bloka esošām dalībvalstīm, būtu nepieciešams piemērot analogu ienākšanas režīmu kā karakuģiem, jo arī šāda veida kuģus ir iespējams izmantot izlūkošanas datu vākšanai un citām aktivitātēm, kas var radīt potenciālu risku Latvijas drošības interesēm.

Tāpēc pieņemtie grozījumi Latvijas Republikas valsts robežas likumā nosaka, ka līdz nākamā gada sākumam valdība pieņems kārtību, kādā ārvalstu valsts dienestu kuģi ienāk un uzturas teritoriālajā jūrā, iekšējos ūdeņos un ostās.

Pieņemtie likuma grozījumi attiecas uz visu ārvalstu visu valsts dienestu kuģiem.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu