Savu mazuli redzēja tikai fotogrāfijās. Kāpēc cīņu ar Covid-19 zaudēja 19 gadus vecā māmiņa?

Ilustratīvs foto Foto: Shutterstock
Evija Hauka
, Nacionālo ziņu nodaļas žurnāliste
CopyLinkedIn Draugiem X

Kristoferam ir mīlīgi vaibsti - tāpat kā viņa mammai. Pasaulē puisītis nāca 28.augustā ar ķeizargriezienu. 19 gadus vecā Gerda nomira, ne reizi nepaturējusi rokās savu bērniņu. Dēla fotogrāfiju viņa ieraudzīja telefonā Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas reanimācijā, pieslēgta pie mākslīgās elpināšanas iekārtas. 20. septembrī 19 gadus vecā māmiņa, kura nebija vakcinējusies pret vīrusu, zaudēja cīņā ar Covid-19.

Skaistā sieviete ar piemīlīgajiem vaibstiem fotogrāfijā šķiet pavisam vēl bērns. Viņai ir 19 gadi un grandiozi nākotnes plāni. Gerda ir vesela, laimīga, tikai vēders liels, tāpēc trauslajai sievietei ir pagrūti kustēties. Topošie vecāki dēlu nolēmuši nosaukt par Kristoferu. Tā bija pirms pusotra mēneša.

20. septembrī Latviju pāršalca ziņa, ka Paula Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā (PSKUS) mirusi ar Covid-19 saslimusī 19 gadus vecā māmiņa, kura nebija vakcinējusies pret vīrusu. LTV raidījums "Panorāma" vēstīja, ka sieviete saslima pēdējā grūtniecības trimestrī un slimības gaita bija smaga. Jaunā māmiņa, par kuras dzīvību ārsti cīnījās gandrīz mēnesi, ir jaunākais Covid-19 upuris Latvijā.

Gerdas vectēvs Juris nespēj samierināties. Vīrietim nav viegli izteikt vārdus "Gerda bija", viņš saminstinās un saka "Gerda ir"...

Priekpilnās gaidas pārvēršas traģēdijā

"Kad Gerda uzzināja, ka viņai būs mazulis, viņa bija sajūsmā. Bērniņa tēvs ļoti labs, darbīgs, abi bija dikti sadomājušies, kā veidos kopdzīvi." Juris zina teikt, ka Gerda ar bērniņa tēvu krājuši naudu, lai pēc mazuļa piedzimšanas apprecētos. Abi jau nopirkuši gredzenus. Ka mazmeita gaida mazuli, Juris uzzināja savā vārdadienā. "23. aprīlī, savā vārdadienā, no meitas saņēmu brīnišķīgu dāvanu - viņa man piezvanīja un paziņoja, ka būšu vecvectēvs. Meita ar vīru par Gerdas grūtniecību zināja jau janvārī, bet priecīgo ziņu "noturēja" līdz manai vārdadienai," balsij aizlūstot, stāsta vectēvs. "Gerda man bija ļoti mīļa mazmeita, jo manai jaunākajai meitai no otrās laulības ir 20 gadi. Viņas visu laiku bija kopā, vedu meitenes uz pasākumiem."

Ģimene nespēj apjēgt un pieņemt notikušo, jo deviņus mēnešus visi gaidīja priecīgu, skaistu notikumu, kas dažās nedēļās pārvērtās traģēdijā.

Juris atceras jaukos mirkļus vasarā, ko pavadījis kopā ar mazmeitu, kas bieži viesojās pie viņa.

Ģimenes versija

Gerdas grūtniecība noritēja normāli, divas nedēļas pirms gaidāmajām dzemdībām viņa aizgāja ciemos pie kaimiņiem, turpina Juris. Dzemdības bija noteiktas uz 19.augustu. Viss sākās 22. augusta vakarā, kad šķita - Gerdai sākas dzemdības, tāpēc tēvs viņu aizveda uz Rīgas Dzemdību namu.

Ģimenes izklāstā notikumu secība bija šāda: uzņemšanas nodaļā ģimene uzzina, ka Covid-19 tests ir pozitīvs, bet topošā māmiņa jūtas labi, tāpēc nesatraucas. 24. augustā Gerdu aizved uz Stradiņa slimnīcu, kur ievieto Plaušu slimību nodaļā. "Naktī meitēns vēl pārsala. Nu kā jau tāds jauns - nevar paprasīt otru segu," atceras vectēvs.

Tālākie notikumi risinājās strauji. "Es nesaprotu, kāpēc Gerdu palaida mājās? Viņai bija temperatūra 38,2 grādi, klepus un drausmīgas galvassāpes, bet viņu izrakstīja no slimnīcas. Uz to, ka spiež krūtīs, ārsti atbildēja, ka vēders spiež uz plaušām - kad piedzemdēs, elpot būs vieglāk," stāsta Juris. Mājās meitenei labāk nepalika, viņa cīnījās pēc elpas, nespēja ieēst, un 27. augusta vakarā ģimene izsauca neatliekamo medicīnisko palīdzību. 28. augustā sievieti sāka gatavot ķeizargriezienam, un vakarā pasaulē nāca puisītis.

"56 centimetri, 3650 grami. Veselīgs, brangs, smuks," saka Juris. Mazdēlu viņš ir redzējis tikai fotogrāfijās. Bērniņš ir pie tēva un viņa vecākiem.

Es nesaprotu, kāpēc tā notiek...​

Tālāk seko šausmas, ko Gerdas mamma raksturo kā "bezspēcības diennaktis". Gerda dzisa strauji. Reanimācija, tad atkal tiek pārvesta uz Plaušu slimību nodaļu, atrodas pie skābekļa aparāta. Mamma meitu nevar sazvanīt. Kad Gerdai iedot telefonu, vecāki viņai stāsta par mazuli un ved uz slimnīcu "piena pumpi", jo viņai sāp krūtis. Atkal reanimācija. Gerda nav redzējusi savu dēliņu, lūdz atsūtīt bildes. Vecāki no ārstiem uzzina, ka situācija ir ļoti nopietna. Septembrī Gerdas mamma raksta:

Piecas diennaktis no bezspēcības nezini, kur likties, jo katru dienu viens un tas pats teksts: stāvoklis smags, bet stabils.

"Kad jūtas pietiekami labi, tiek iedots telefons, pa kuru sazināmies. Vairāk jau prasa sūtīt bērna bildītes un video. Lai ir motivācija izveseļoties. Šodien ir 7.septembris. Meita pieslēgta pie plaušu intubēšanas, ko arī uzzinām piezvanot. Lūdzu Dievu." Un vēlāk: "Viņa ir ievadīta tādā kā komā, ar miegazālēm. Kaut kā tā. Es nesaprotu, kāpēc tā notiek, kas viņai jāpārcieš."

Grūtniecēm var būt smaga Covid-19 gaita!

Paula Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā, pamatojoties uz Pacientu tiesību likumu, konkrēto gadījumu nekomentē. Plaušu slimību un torakālās ķirurģijas centra vadītāja Dace Žentiņa apstiprina – grūtniecēm, kuras slimnīcā nonākušas ar smagu slimības gaitu, vairumā gadījumu ir bijusi nepieciešama intensīvā terapija.

Lielākajai daļai no topošajām māmiņām elpot palīdzēts gan ar augstas skābekļa plūsmas kaniļu palīdzību, gan plaušu ventilēšanas iekārtām.

Par grūtniecēm trešajā trimestrī, kas nokļuvušas stacionārā, lai ārstētu smagu Covid-19 saslimšanas gaitu, un kurām nav iepriekš konstatēti citi būtiski riska faktori grūtniecības apdraudējumam, tomēr iznākums bijis nelabvēlīgs vai bērniņu nācies zaudēt, PSKUS “Sievietes un bērna klīnikas” perinatālās aprūpes centra vadītāja Maira Jansone runāja maijā: "Diemžēl esam piedzīvojuši dažādus gadījumus – arī ļoti skumjus, kad bērniņi dzimuši nedzīvi. Jau šobrīd ir pierādīts, ka Covid-19 ir saistīts ar grūtniecības priekšlaicīgu pārtraukšanos, spontānu abortu, priekšlaicīgām dzemdībām.” Speciāliste uzsver - ja mātei ir smaga saslimšanas gaita ar paaugstinātu temperatūru un plaušu bojājumiem, tas izraisa skābekļa badu jaundzimušajam. Covid-19 pacientēm pieaug trombožu risks, tromboze var notikt arī placentā – arī tas var rezultēties ar augļa bojāeju.

Aicinājumu vakcinēties topošajām māmiņām PSKUS speciālisti pauduši vairākkārt, apliecinot, ka vakcīna ir droša kā māmiņai, tā mazulim.

Pasaules Veselības organizācija jau 2020. gada septembrī vēstīja, ka grūtnieces var nejust Covid-19 simptomus, bet pie smagas saslimšanas gaitas var nonākt intensīvajā aprūpē.

"The Journal of the American Medical Association" (15.01.2021.) publicētajā pētījumā, kurā analizēti dati par 406 440 ASV dzemdību iznākumiem laika posmā no aprīļa līdz novembrim, 6380 no dzemdētājām bija Covid-19 pozitīvas. Pētījums rāda, ka grūtniecēm ar Covid-19 ir 3,5 reizes lielāks trombembolisku komplikāciju risks, 6 reizes lielāka iespējamība nonākt intensīvās terapijas nodaļās, 26 reizes lielāka plaušu mākslīgās ventilācijas iespējamība. Tāpat par 21% biežāk attīstījās preeklampsija, kas ir viena no smagākajām grūtniecības komplikācijām.

CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu