Videoblogeris testā noskaidro, cik ātri degradējas elektroauto baterija (19)

TVNET Auto
CopyLinkedIn Draugiem X
Elektroauto Volkswagen ID.3 uzlādes stacijā
Elektroauto Volkswagen ID.3 uzlādes stacijā Foto: Ekrānuzņēmums no video

Tradicionālo auto lietotāji rēķinās, ka viņu spēkratiem ar laiku nodils agregātu detaļas un samazināsies motora jauda. Elektromobiļu lietotājiem par agregātu nodilumu jāraizējas mazāk, taču vispār nedomāt par automašīnas komponentu novecošanu arī nevar. Dārgākā un svarīgākā elektromobiļa iekārta, par kuras darba mūžu vienlīdz domā gan jaunu, gan lietotu auto pircēji, ir gaitas akumulators. Lai gan ražotāji baterijām dod garantiju, bažas izrādās ir pamatotas, kāds vācietis praktiskā testā noskaidrojis, cik lielā mērā viena gada laikā novecojis jeb degradējies viņa Volkswagen ID.3 akumulators. 

Volkswagen ID.3 ir pirmais Volfsburgas koncerna masveidā ražotais jaunākās paaudzes elektroauto, kam tika paredzēta kļūšana par zīmola "naudas mašīnu" jaunajā laikmetā. ID.3 iznāca tikai pirms gada. Tas ir moderns kompakts elektromobilis un, kā TVNET pārliecinājās testā Vācijā, brauc ļoti labi un ir neticami ietilpīgs, tātad praktisks. Tas ir zīmola pirmais lielais solis jaunā automobiļu laikmetā, un daudziem cilvēkiem tā būs pirmā personīgā elektriskā automašīna. 

YouTube kanālā Battery life nupat publiskots video, kur kanāla veidotājs prezentē savu precīzi gadu veco ID.3 un dodas ar to testa braucienā. Maršruts identisks un ātrums arī, lai testa beigās uzzinātu, cik daudz no maksimālās kapacitātes automobiļa baterija zaudējusi gada laikā un pēc nobrauktiem 22,6 tūkstošiem kilometru. Tas, iespējams, ir vairāk, nekā caurmērā veic vidējais autobraucējs Latvijā, tomēr testa rezultāts sniedz priekšstatu par to, ko var gaidīt no elektroauto lietošanas.

Protams, ieskats, spītējot precīziem pierakstiem ar zīmuli uz lapiņas, ir aptuvens, nevis zinātniski precīzs. Turklāt pirmajos trīs savas dzīves mēnešos konkrētais auto veicis 15 tūkstošus kilometru, bet atlikušos 7,6 tūkstošus 9 mēnešu laikā. Turklāt, kā atzīst YouTube kanāla saimnieks, viņš pret sava VW bateriju sākumā izturējies diezgan nesaudzīgi, pārsvarā izmantojot ātrās 100 kW uzlādes iekārtas, nereti akumulatoru iztukšojot zem 10% atzīmes un vēlāk uzpildot līdz 100%. Tas ir ērti, ja jāveic tāli ceļa gabali, taču bateriju degradē ātrāk nekā privātajā garāžā uzstādītais Wallbox ar 11 kW uzlādes jaudu vai bezmaksas uzlādes punkti lielveikalu stāvvietās. Tāpat kā tavam telefonam, arī elektromobilim baterijas uzpilde līdz 80% no pilnas kapacitātes ilgtermiņā nāk par labu.

Volkswagen sola, ka ID.3 ar vidējās kapacitātes bateriju spēj nobraukt 420 km starp uzlādēm. 2020. gada septembrī veiktajā testā izmēģinātā ID.3 borta dators aprēķināja, ka, braucot ar 90 km/h, ar pilnu bateriju var nobraukt 456 km. Šogad šī pati automašīna nesolīja nobraukt vairāk par 444,5 km. Starpība ir 2,5 procenti, turklāt 2021. gada septembrī apstākļi bija labāki.

Foto: Ekrānuzņēmums no Youtube video

Pareizinot ar 12,2 kWh/100 km enerģijas patēriņu, Battery life blogerim sanāk, ka baterijas praktiski izmantojamā kapacitāte ir 54,4 kWh, kamēr pērn patēriņš bija 12,9 kWh/100 km un praktiski izmantojamā baterijas kapacitāte bija 58,8 kWh. Tātad gada laikā samazinājums ir 7,5%.

Arī uzlāde testa brauciena beigās norāda uz to, ka baterija pēc gada lietošanas vairs nespēj uzņemt tik daudz enerģijas kā iepriekš. Pēc aprēķina redzams, ka 2020. gadā tukša baterija varēja uzņemt 63,48 kWh elektroenerģijas, bet 2021. gada septembrī tukša baterija teorētiski spēj uzņemt vairs tikai 57,7 kWh. 

Bet blogeris piebilst, ka elektroauto bateriju novecošana ir normāla parādība, un kopumā ar ID.3 sniegumu ir diezgan apmierināts. Vēl apmierinātāks acīmredzot būtu, ja nebūtu regulāri sildījis sava elektroauto baterijas pie Ionity lieljaudas uzlādes aparātiem. 

Foto: Ekrānuzņēmums no Youtube video
Komentāri (19)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu