Video ⟩ Levits zvanījis “Attīstībai/Par!” deputātiem, lai mudinātu iecelt viņa padomnieci par ST tiesnesi (76)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Vita Anda Tērauda
Vita Anda Tērauda Foto: Ekrānuzņēmums no video

Latvijas televīzija, atstāstot šīs sarunas, vēsta, ka Valsts prezidents Egils Levits faktiski licis nokārtot Irēnas Kucinas ievēlēšanu par Satversmes tiesas tiesnesi. Pretējā gadījumā viņš kritizēšot “Attīstībai/Par!” ministrus un valdību. Pats Egils Levits šādām telefonsarunu interpretācijām nepiekrīt.

Tam, ka Irēnas Kucinas izvirzīšanā nav ievēroti labas pārvaldības principi, piekrīt deputāte Inese Voika. Levits no ASV zvanījis “Attīstībai/Par!” deputātei Vitai Andai Tēraudai. Vairāki avoti LTV norādījuši, ka Levits prasījis, lai deputātes nokārto frakcijas atbalstu Kucinas kandidatūrai. Pretējā gadījumā viņš kritizēšot “Attīstībai/Par!” ministrus un valdību, kas varētu novest pat līdz valdības krišanai.

Pašas deputātes Levita teikto kameras priekšā komentēt nevēlas. Savukārt Egils Levits notikušo uzskata par pārpratumu un skaidro, ka viņa mērķis bijis panākt, lai Satversmes tiesas (ST) sastāvs būtu kvalitatīvs.

“Es atstāstīju frakcijai viņa viedokli, kā viņš man lūdza to izdarīt. Frakcija diskutēja par šo jautājumu, bet nav mainījusi savu viedokli. Joprojām pastāv bažas par to procesu, kā Ministru kabinets nonāca pie sava lēmuma,”

sacīja Vita Anda Tērauda.

Uz jautājumu, vai, viņasprāt, prezidenta rīcība bijusi korekta, deputāte sacīja:

“Sarunas saturu es nekomentēšu. Prezidentam ir stingrs viedoklis, un viņš darīja to zināmu, jā.”

Plašāk LTV “Panorāma" sižetā

Pats Levits gan norādīja, ka noticis pārpratums. Viņš sarunā nav izdarījis spiedienu, bet gan skaidrojis, ka Kucinas izvirzīšanas process bijis korekts un atbilst likumam. Runa par kritiku valdībai esot bijusi daļa no, iespējams, pārprasta salīdzinājuma.

"Pie nepareizām un nekorektām interpretācijām pieturēties - tas būtu tikpat muļķīgi, kā, ja, piemēram, Valsts prezidents nepamatoti kritizētu valdību vai kādu atsevišķu ministru. Tas ir tāds salīdzinājums. Kā jau teicu, tas būtu nepareizi un muļķīgi, un tāpēc tā nevajag darīt. Tā bija tā saruna. Iespējams, tas bija kaut kā nepareizi saprasts," skaidroja Levits.

Likums Valsts prezidentam nekādu lomu Satversmes tiesas pretendentu izvirzīšanā neparedz. Tomēr Levits norādīja, ka īpaši seko Kucinas iecelšanai tāpēc, ka esot ieinteresēts, lai Satversmes tiesas sastāvs būtu kvalitatīvs.

Komentāri (76)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu