Foto Sākti būvdarbi Brīvības pieminekļa izgaismošanai (8)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Informē par Brīvības pieminekļa izgaismošanas procesu
Foto: Informē par Brīvības pieminekļa izgaismošanas procesu Foto: Jānis Škapars/TVNET

Noslēgusies Brīvības pieminekļa izgaismošanas projekta izstrāde, un sākta būvdarbu realizēšanas fāze. Šodien ar svinīgu lāpas iedegšanu Brīvības pieminekļa pakājē atklāts būvdarbu sākums. Aplūko foto no svinīgā pasākuma! 

Brīvības pieminekļa izgaismošanas un tā apkārtnes labiekārtošanas projektu realizēs Rīgas pašvaldības aģentūra "Rīgas gaisma", bet AS "Būvuzņēmums restaurators" nodrošinās vispārējo būvdarbu vadīšanu. Projektu realizē par privāto ziedojumu, Rīgas pašvaldības un valsts budžeta līdzekļiem. Šodien visi projekta veicēji parakstījās Brīvības pieminekļa Goda grāmatā.

Lāpas iedegšana kā simbols izgaismošanas būvdarbu sākšanai izvēlēts par godu tēlnieka Kārļa Zāles projektam “Mirdzi kā zvaigzne”, kurš arī kļuva par uzvarētāju 1930. gada decembrī, kad konkurss pieminekļa metiem noslēdzās.

Valdis Zatlers, Brīvības pieminekļa izgaismošanas fonda izveides iniciators: “Vislielākā pateicība katram, kurš devis savu ieguldījumu. Ziedojumi apliecina, cik sirdīs un prātos dārgs ir Brīvības piemineklis arī mūsdienās, kad pārdzīvojam pandēmijas laiku. Katrs no mums vairāk uztraucas par savu veselību, izvērtē savus izdevumus un tomēr atsaucas un ziedo pieminekļa izgaismošanai. Ir gandarījums arī par rasto izpratni, ka nozīmīgais un vērienīgais projekts realizējams, sadarbojoties valstij un pašvaldībai ar sabiedrību. Fonds apzinās, ka tā uzdevums ir pilnībā saglabāt pieminekļa esošo vērtību un papildināt to ar mūsdienu iespējām, lai piemineklis arī nākamajām paaudzēm simbolizētu to spēku, kas ir mūsu tautā, kā arī būtu vieta, kur visiem kopā tikties valstij nozīmīgos brīžos. Gaisma atklās visas vērtības, ko varam saskatīt Kārļa Zāles radītajā piemineklī diennakts tumšajā laikā.”

Foto: Foto: Informē par Brīvības pieminekļa izgaismošanas procesu.

“Apziņa, ka esam brīvi cilvēki brīvā valstī, sniedz patiesu viegluma un gandarījuma izjūtu! Tā ir lielākā vērtība, kas mums ir, un Brīvības piemineklis ir galvenais šīs vērtības apliecinājums un simbols. Tas ir arī Rīgas kā brīvas Latvijas galvaspilsētas lepnums un vizītkarte. Šo monumentu ar saviem ziedojumiem izlolojusi visa Latvijas tauta, un arī tagad pieminekļa izgaismošanas projekts ir atbalstīts ar tautas ziedojumiem. Par to īpašs paldies Brīvības pieminekļa izgaismošanas fondam un prezidentam Valdim Zatleram. Esmu gandarīts, ka galvaspilsētas pašvaldības aģentūra “Rīgas gaisma” nodrošinās šī projekta īstenošanu, un Rīgas dome piedalās ar 120 tūkstošu eiro finansējumu. Novēlu, lai pieminekļa jaunais mirdzums būtu košs apliecinājums mūsu valsts un mūsu katra personīgās brīvības mūžībai,” tā Rīgas domes priekšsēdētājs Mārtiņš Staķis.

Šobrīd projekta pabeigšanai trūkst 25 000 eiro. Projekta sākotnējā izmaksu tāme, izstrādājot projektu ar māksliniecisku izgaismojumu, un tā tehnoloģiskā realizācija ir aptuveni 350 000 eiro bez PVN, no kuriem privātos ziedojumos savākti 70 943 eiro. 

Brīvības pieminekļa izgaismošanas un tā apkārtnes labiekārtošanas projekta realizēšanas nolūkos Rīgas pašvaldības aģentūra “Rīgas gaisma” nodrošinās esošo apgaismes balstu un gaismekļu demontāžu, esošo koku aizsardzību būvdarbu laikā, pamatu izbūvi jaunajiem apgaismes balstiem atbilstoši būvprojekta risinājumiem. Tāpat tiks veikta tehnoloģijai atbilstošu jaunu apgaismes balstu un gaismekļu montāža, kā arī pazemes infrastruktūras izbūve – bruģa demontāža, tranšejas izbūve, kabeļu iegāde un montāža, informācijas sinhronizācijas un optiskā kabeļa izveide.

Fona informācija

- 2020. gada decembrī Rīgas pilsētas būvvalde izsniedza būvatļauju Brīvības pieminekļa izgaismošanai.

- 2020. gada oktobrī fonds sagatavoja būvprojektu minimālā sastāvā, vadoties pēc Latvijas arhitekta Austra Mailīša sagatavotās Brīvības alejas izgaismošanas koncepcijas.

- 2020. gada novembrī, sagaidot Lāčplēša dienu, tika veikts izgaismojuma mēģinājums dabā gaismu inženiera Normunda Bļasāna vadībā, lai pārliecinātos, vai izgaismojuma aprēķini ir atbilstoši vajadzībām. Fonds atbildīgi izturas arī pret apkārtējo vidi. Lai saudzētu apkārtnē esošos apstādījumus un kokus, uzņēmums “Labie koki” veica koku sakņu izpēti.

Brīvības piemineklis ir tautas brīvības simbols, kam arī diennakts tumšajā laikā jātop gaišam. Tieši tādēļ 2018. gada nogalē domubiedru grupa pēc bijušā Valsts prezidenta Valda Zatlera iniciatīvas nodibināja Brīvības pieminekļa izgaismošanas fondu. Brīvības pieminekļa izgaismošanā aicināts piedalīties ikviens iedzīvotājs, ziedojot portālā Ziedot.lv, Mobilly aplikācijā vai fonda mājaslapā www.brivibaspiemineklis.lv

Komentāri (8)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu