Video ⟩ Rīgas Dzemdību namā vakcinēta ir tikai katra piektā grūtniece (26)

CopyLinkedIn Draugiem X
Paula Stradiņa Klīnikās universitātes slimnīcas Sievietes un bērna veselības klīnikas vadītāja Maira Jansone
Paula Stradiņa Klīnikās universitātes slimnīcas Sievietes un bērna veselības klīnikas vadītāja Maira Jansone Foto: Ieva Lūka/LETA

Stradiņa slimnīcas mediķi neslēpj – viņu rūpēs pandēmijas laikā nonākuši vairāki desmiti grūtnieču, kuru stāvoklis pasliktinājies tieši Covid-19 ietekmē. „Grūtnieces nav zema riska, vienalga, cik viņām ir gadu, viņas ir vidēja, vai pat augsta riska, atkarībā no tā, kādas vēl viņām ir papildus saslimšanas, cik viņas ir veselas, vai nevesalas”, „TV3 Ziņām” norāda Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Sievietes un bērna veselības klīnikas vadītāja Maira Jansone.

Mediķe norāda, ka prognozēt, kā grūtniecei noritēs Covid-19, ir ļoti, ļoti grūti. Diemžēl daudzām grūtniecēm saslimšana noritējusi smagi. Vairumā gadījumu viņām bijusi nepieciešama ārstēšanās intensīvajā terapijā. Lielākajai daļai topošo māmiņu elpot palīdzēts gan ar skābekļa plūsmas palīdzību, gan ar plaušu ventilēšanas iekārtām.

„Ir pacientes, kurām ir ļoti smaga slimības gaita. Ir tādas, kuras ir izdzīvojušas, un ir arī diemžēl šie bēdīgie gadījumi”,

piebilst Maira Jansone. Ir izdevies izglābt mazuli, bet nav izdevies izglābt pašu grūtnieci. Vēl viens aspekts – nereti grūtniecība ir jāpārtrauc priekšlaicīgi, lai mēģinātu glābt sievieti.

Pēc mediķu teiktā, šīs sievietes vienojis fakts, ka tās nav bijušas vakcinētas. Tieši tāpat aizsargājusies pret vīrusu nebija deviņpadsmitgadīgā sieviete, kura šonedēļ mira.

Rīgas Dzemdību namā gan uzver, ka vakcinācijas aptvere topošo māmiņu vidū pieaugot. Tomēr vēl joprojām šeit uzskaitē nonāk tikai katra piektā vakcinētā grūtniece.

Rīgas Dzemdību nama valdes priekšsēdētāja Santa Markova uzsver, ka šī attieksme kļūst atbalstošāka, bet varētu būt šī vakcinācijas aptvere lielāka.

Ārstus Dzemdību namā visvairāk satrauc tendence – ja vasarā pozitīvu testu bijis maz, tagad to ir arvien biežāk. Rīgas Dzemdību namā vien kopš gada sākuma pozitīvu testu uzrādījušas 58 grūtnieces.

Pašlaik Dzemdību namā ik nedēļu nonāk divas vai trīs ar Covid-19 inficētas grūtnieces.

Plašāk "TV3 Ziņu" sižetā

Komentāri (26)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu