Prasībām neatbilstošo Latvijai paredzēto respiratoru kravu uzņēmums piedāvā apmainīt pret citu produkciju (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Sejas maska.
Sejas maska. Foto: Evija Trifanova/LETA

Valsts prasībām neatbilstošo respiratoru kravu piegādājošais uzņēmums piedāvājis preci apmainīt pret citu produkciju, un tagad aizsardzības resors vērtēs, vai to pieņemt.

Aizsardzības ministrijas pakļautībā esošais Valsts aizsardzības loģistikas un iepirkumu centrs (VALIC) ir veicis sarunas ar SIA "Titled" saistībā ar uzņēmuma piegādātājiem respiratoriem, kuri pēc veiktajām pārbaudēm neatbilda noteiktajām prasībām, informēja Aizsardzības ministrija.

Atbilstoši līguma nosacījumiem uzņēmums piedāvāja mainīt respiratorus pret kvalitātes un drošības standartiem atbilstošu produkciju un iesniedza jaunu piedāvājumu.

Attiecībā uz šo piedāvājumu VALIC ir saņēmuši Patērētāju tiesību un aizsardzības centra oficiālu atzinumu, ka arī šis piedāvājums neatbilst izvirzītajiem kvalitātes un drošības nosacījumiem, kas nozīmē, ka šādus respiratorus nevar pieņemt un laist tālākajā apgrozībā.

VALIC ir informējis uzņēmumu par šo situāciju, uz ko ir saņemta atbilde no "Titled", ka uzņēmums ir gatavs piedāvāt citu, tam pieejamo produkciju.

Ņemot vērā šo situāciju, kad atkārtoti ir piedāvāta neatbilstoša produkcija, VALIC informēs uzņēmumu, ka tam tiks dots noteikts laiks iesniegt gala piedāvājumu par apmaināmo produktu, kas sevī ietver preces parauga un visas nepieciešamās dokumentācijas nodošanu VALIC.

Vienlaikus uzņēmumam tiks izteikts brīdinājums, ka, atkārtoti saņemot neatbilstošu piedāvājumu un ar to saistītos dokumentus, pret uzņēmumu tiks sākta tiesvedība.

Aizsardzības sektora noliktavās patlaban atrodas neizlietoti aptuveni 350 000 respiratoru.

Jau ziņots, ka iepriekš starptautiskā laboratorijā Polijā secināts, ka pērn pavasarī Latvijas iestādēm iepirktie aptuveni miljons respiratoru nav atbilstoši noteiktajām prasībām. Šos uzņēmums "Titled" aizsardzības resoram piegādāja pavasarī un tos nodeva lietošanai valsts un pašvaldību iestādēs.

VAMOIC 9.aprīlī noslēdza divus līgumus ar SIA "Titled" par respiratoru (KN95) iegādi. Respiratori KN95 ir pielīdzināmi FFP2 respiratoru aizsardzības pakāpei.

Ņemot vērā aprīlī pastāvošo individuālo aizsardzības līdzekļu deficītu un problēmas ar to testēšanu, respiratoru testi tika veikti Igaunijā neakreditētā laboratorijā.

Vienlaikus ministrija informēja Ministru kabinetu par problēmām ar respiratoru kravas pieņemšanu, jo nebija iespējas veikt kvalitātes pārbaudi akreditētās laboratorijās Eiropā to pārslodzes dēļ.

Tomēr, reaģējot uz tajā brīdī pastāvošo individuālās aizsardzības līdzekļu trūkumu valstī, Ministru kabinets nolēma atļaut AM pieņemt kravu, pamatojoties uz vietējiem un Igaunijas laboratorijas testiem. Papildus tam valdība deleģēja AM nosūtīt respiratoru paraugus sertificētai laboratorijai.

VAMOIC nosūtīja abu līgumu ietvaros saņemto respiratoru paraugus testēšanai uz akreditētu laboratoriju "Central Institute for Labour Protection - National Research Institute", kas atrodas Polijā. Ņemot vērā laboratoriju noslodzi visā Eiropā, pārbaužu rezultāti tika saņemti pērn 28.oktobrī.

Testos secināts, ka pirmās kravas respiratori atbilst lielākajai daļai kvalitātes prasību FFP2 aizsardzības pakāpei, izņemot divos no desmit paraugiem konstatēta nedaudz pārsniegta gaisa noplūde. Minētā neatbilstība ir ar zemu risku, tādēļ respiratori ir izmantojami.

Savukārt otrajā kravā piegādātie respiratori nav atbilstoši noteiktajām prasībām. Pirmajā līgumā par 145 000 eiro tika piegādāti 50 000 respiratoru, bet otrajā kravā par 2 898 666 eiro tika saņemti aptuveni 999 500 respiratoru.

Jelgavā reģistrētā uzņēmuma "Titled" īpašnieks ir Nauris Grosu. 2019.gadā uzņēmums apgrozīja 624 760 eiro un strādāja ar 34 393 eiro peļņu. 2020.gadā uzņēmums jau apgrozīja 3 817 434 eiro un strādāja ar 452 554 eiro peļņu.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu