Islandes jaunajā parlamentā vairāk nekā pusi vietu ieņems sievietes (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Islande.
Islande. Foto: AP/ Scanpix

Islandes jaunajā parlamentā vairāk nekā puse vietu ieņems sievietes, liecina svētdien publiskotie oficiālie vēlēšanu rezultāti.

Islandē sestdien notika parlamenta vēlēšanas, kurās par 63 likumdevēju sapulces vietām sacentās desmit partijas.

Vēlēšanās valdošajai koalīcijai izdevies saglabāt vairākumu, lai gan premjerministres Katrinas Jakobsdotiras partija ir cietusi zaudējumus.

Jakobsdotiras pārstāvētā Kreiso un zaļo kustība zaudējusi trīs vietas parlamentā, kamēr labēji centriskā Progresa partija ieguvusi piecas vietas.

Tikmēr trešā koalīcijas partija konservatīvā Neatkarības partija saglabājusi 16 vietas parlamentā. Kopumā valdošā koalīcija izcīnījusi 37 vietas, taču nav zināms, vai trīs partijas nolems turpināt valdīt kopā un vai Jakobsdotirai izdosies saglabāt premjerministra amatu.

No 63 vietām parlamentā 33 vietas jeb 52% ieguvušas sievietes, liecina projekcijas, kas balstītas uz oficiālajiem vēlēšanu rezultātiem.

Nevienā citā Eiropas valstī sievietes neieņem vairāk par 50% vietu valsts parlamentā, liecina Pasaules Bankas rīcībā esošie dati.

Zviedrijā sievietes ieņem 47% vietu parlamentā.

Saskaņā ar Starpparlamentu savienības datiem piecās citās pasaules valstīs patlaban ir parlamenti, kuros vismaz pusi vietu ieņem sievietes: Ruanda (61%), Kuba (53%), Nikaragva (51%) un Meksika (50%) un Apvienotie Arābu Emirāti (50%).

Atšķirībā no vairākām citām valstīm Islandē nav spēkā kvotas, kas regulētu sieviešu pārstāvniecību parlamentā, lai gan vairākas partijas ir noteikušas konkrētu minimālo sieviešu skaitu starp saviem kandidātiem.

Islande jau sen bijusi pioniere dzimumu līdztiesības un sieviešu tiesību jomā, un pēdējos 12 gadus ieņēmusi pirmo vietu Pasaules Ekonomikas foruma (WEF) veidotajā reitingā par dzimumu vienlīdzību pasaulē.

Islande piedāvā vienādu bērna kopšanas atvaļinājumu gan vīriešiem, gan sievietēm, un tās pirmais likums par vienādu atalgojumu vīriešiem un sievietēm tika pieņemts 1961.gadā.

Islande arī bija pirmā valsts, kas 1980.gadā ievēlēja sievieti prezidenta amatā.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu