Arhitektūras dienā pievērsīs uzmanību Jelgavā atjaunotām muižām un kompleksiem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Jelgava. Ilustratīvs foto
Jelgava. Ilustratīvs foto Foto: Zane Bitere/LETA

Latvijas Arhitektūras diena, kas tradicionāli pulcē savas jomas profesionāļus no visas Latvijas, šogad, 8.oktobrī, noritēs Jelgavas novadā, īpašu uzmanību pievēršot novadā atjaunotajām muižām un to kompleksiem, informēja novada pašvaldībā.

Domē informēja, ka ik gadu oktobra pirmajā pirmdienā Starptautiskā Arhitektu savienība svin Pasaules arhitektūras dienu. Arī Latvijas Arhitektu savienība rīko dažādus pasākumus, ikreiz tradicionālo Arhitektūras dienu norisēs iesaistot kādu no pašvaldībām Latvijā.

"Šī gada Latvijas Arhitektūras diena netipiski noritēs lauku teritorijas novadā, kam nav raksturīgas pieredzes urbanizētas vides arhitektūras risinājumiem, bet ir bijusi nepieciešamība pēc unikāliem un profesionāliem risinājumiem restaurācijā," skaidroja pašvaldības pārstāve Enija Kreicberga-Kapša.

Jelgavas novada pašvaldība pasākumā plāno izgaismot tēmu "Reģiona atraktivitātes kods - vēsturisko ēku restaurācija - lauku teritorijas piesaistes atslēga". Dalībnieki tiksies Jelgavas novada muižās, kur gaidāmas gan ekspertu vadītas lekcijas par pašvaldības un privāto muižu īpašnieku veicinātu ēku restaurācijas procesu, gan klātienē pievērst uzmanību restaurācijas procesa profesionālajām niansēm.

Latvijas Arhitektūras diena sāksies ar atklāšanas pasākumu Zaļeniekos pie Zaļās muižas, bet vēlāk notiks ekskursijas pa novada muižām.

Jelgavas novada administratīvajā teritorijā ir vairāk nekā desmit muižas. Tūrismā darbojas piecas pašvaldības apsaimniekošanā esošās - Lielplatones, Lielvircavas, Staļģenes, Vilces, Zaļenieku - muižas, kā arī daļa Elejas muižas kompleksa, kā arī sešas privātās muižas - Abgunstes, Berķenes, Blankenfeldes, Vircavas, Svētes un Bramberģes.

"No mūriem līdz sīkākajām detaļām - novadā muižas atjaunojam jau kopš novada izveides. Tas ir darbs ar vēstures liecībām, un, pateicoties profesionāliem meistariem, tās var būt drošībā. Atjaunotajiem namiem tiek iedvesta jauna dzīvība," pauda Jelgavas novada domes priekšsēdētājs Ziedonis Caune (LZS).

Katrā no muižām - gan pašvaldības, gan privātajās - Latvijas arhitekti tiks iepazīstināti ar konkrētās muižas restaurācijas stāstu un to, kā tas pamazām ir veicinājis reģiona atraktivitāti, piesaistot tūristus, veidojot atraktivitātes kodu konkrētos maršrutos.

Sagaidāms, ka Latvijas Arhitektūras dienas pasākums klātienē pulcēs teju simts speciālistu, tāpēc vizītes muižās un ekspertu lekcijas būs organizētas savstarpēji grupām mainoties, lai visi no dalībniekiem dienas ietvaros apmeklētu Elejas Tējas namiņu, Lielplatones Vešūzi, Lielvircavas muižu, Zaļenieku Restauratora namu, kā arī piedalītos privāto muižu stāstos - Berķenes muižā, Abgunstes muižā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu