Kucinas kandidatūrai ST tieneša amatam koalīcijas partiju vairākuma atbalsts (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Irēna Kucina
Irēna Kucina Foto: Zane Bitere/LETA

Vairākums no koalīcijas partijām atbalsta Irēnas Kucinas kandidatūru Satversmes tiesas (ST) tiesneša amatam, savukārt opozīcijas lielākās partijas savu nostāju plāno formulēt frakciju sēdēs 29.septembrī.

Saeimas deputāts Krišjānis Feldmans no Jaunās konservatīvās partijas (JKP), vaicāts, par izskanējušo informāciju, ka Valsts prezidents Egils Levits telefonsarunās ar "Attīstībai/Par!" (AP) politiķēm esot licis nokārtot frakcijas atbalstu viņa padomnieces Kucinas ievēlēšanai par Satversmes tiesas tiesnesi, pauda šaubas par informācijas patiesību, minot, ka neizprot, kāpēc zvanīts tieši minētajām divām deputātēm, ne frakcijas priekšsēdētājam.

Vienlaikus Feldmans uzsvēra, ka Kucina ir Ministru kabineta virzīta kandidāte, kuru atbalstīja un atzina par kvalificētu Tieslietu padomē un parlamenta Juridiskajā komisijā. Ja JKP viņu neatbalstītu, tad ar to deputāts būtu pateicis, ka iepriekšminētās institūcijas nesaprot, ko ir darījušas, izriet no politiķa teiktā.

Nacionālās apvienības līderis Raivis Dzintars atzīmēja, ka viņa pārstāvētajam politiskajam spēkam nav bažu par Kucinas kandidatūru, un viņa esot kandidāte, par kuru var balsot visas koalīcijas partijas. Viņš atzīmēja, ka jāvērtē kandidātes profesionālās kvalitātes, kuras ir vērtētas ne tikai likumā paredzētajā kārtībā, bet arī koalīcija ir pieņēmusi lēmumu un balsojusi. Pēc viņa domām,

tādiem emociju un komunikācijas jautājumiem, ko var dažādi interpretēt, nevajadzētu ietekmēt nopietnu lēmumu par ļoti nozīmīgu amatu.

Dzintars arī piebilda, ka neviens nav dzirdējis šādas telefonsarunas starp Valsts prezidentu un atsevišķām deputātēm, kas nozīmē, ka katrs to var interpretēt citādāk. Viņš teica, ka NA aicinās koalīcijas partnerus šodien sadarbības sanāksmē "likt emocijas pie malas". Tāpat, ja kāds politiskais spēks uzskata, ka šajā jautājumā nepieciešams ieturēt pauzi un izrunāt pārpratumus, tad tas ir jādara un nevajag steigties, atzīmēja Dzintars, piebilstot, ka NA vēlētos, lai visi nonāk pie vienota koalīcijas lēmuma.

"Jaunā Vienotība" (JV) atbalstīs Kucinas kandidatūru ST tiesneša amatam, norādīja JV Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Ainars Latkovskis.

"Saskaņas" Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Jānis Urbanovičs, vaicāts, vai sižets par Valsts prezidenta iesaisti Kucinas ievēlēšanā par ST tiesnesi ir radījis bažas par viņas kandidatūru minētajam amatam, teica, ka ne viņam, ne "Saskaņas" frakcijai nav daudz iebildumu pret Kucinu, tomēr viņiem ir grūti atbalstīt viņas virzītājus. Sevišķi pēc tam, kad izskanējuši šādi "interesanti sazvanīšanās stāsti", skaidroja politiķis.

Viņš norādīja, ka "Saskaņas" frakcija lems par savu balsojumu dienu pirms plenārsēdes jeb šo trešdien, 29.septembrī.

Komentējot izskanējušo informāciju par Levita iesaisti, Urbanovičs uzsvēra, ka noticis ļoti liels nesmukums un Kucinas vietā viņš atteiktos no šīs amata iespējas. "Personīgi pret Kucinu ne man, ne maniem kolēģiem nav daudz problēmu, taču tas, kā personu izvirza, rada grūtības mums paskaidrot saviem vēlētājiem, kā mēs šādu virzītāju uzvedību un balsu nodrošināšanu atbalstītu," pauda "Saskaņas" frakcijas priekšsēdētājs.

Arī Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) joprojām sagaida, ka pēc viņas darba devēja, Levita, zvaniem deputātiem Kucina atsauks savu kandidatūru uz ST tiesneša amatu, sacīja ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Uldis Augulis. Ja tomēr Kucina neatsauks savu kandidatūru, tad par to, kā rīkoties balsojumā, ZZS frakcija lems, trešdien, 29.septembrī.

Kā iepriekš pavēstīja partijas preses sekretāre Dace Kārkliņa, ZZS stingri iestājas par tiesu varas neatkarību un uzskata, ka tiesiskā valstī jebkāda iejaukšanās to darbā nav pieļaujama, tāpēc publiski izskanējušās ziņas par Valsts prezidenta centieniem ietekmēt ST tiesneša izvēles procesu, viņuprāt, ir metusi nopietnu šaubu ēnu pār kandidāti. Tāpēc ZZS valde iepriekšējā nedēļā aicināja Kucinu, neskatoties uz viņas kompetenci un iespējamo piemērotību amatam, pašu atteikties no kandidēšanas uz konstitucionālās tiesas tiesneša amata.

Izskanējis, ka AP šodien vēl varētu nepieņemt gala lēmumu jautājumā par Kucinas kandidatūru. Šodien bija paredzēta pretendentes tikšanās ar AP Saeimas frakcijas deputātiem. Saeimas deputāte Inese Voika (AP) iepriekš Juridiskās komisijas sēdē pauda viedokli, ka ir neskaidrības par ST tiesneša amata kandidātu atlases procesu.

Kā ziņots, ka Levits telefonsarunās ar AP politiķēm esot licis nokārtot frakcijas atbalstu viņa padomnieces Kucinas ievēlēšanai par ST tiesnesi, ceturtdien vēstīja LTV raidījums "Panorāma".

LTV "Panorāmas" sižets

LTV vēstīja, ka "Attīstībai/Par!" deputātei Voikai un Vitai Andai Tēraudai no ASV zvanījis Levits. Vairāki avoti LTV norādījuši, ka Levits sarunās prasījis, lai deputātes nokārto frakcijas atbalstu Kucinai. Pretējā gadījumā Levits kritizēšot AP ministrus un valdību, kas varētu novest pat līdz valdības krišanai. Deputātes prezidenta teikto atstāstījušas frakcijai.

Pats Levits gan norādīja, ka noticis pārpratums. Viņš sarunā nav izdarījis spiedienu, bet gan skaidrojis, ka Kucinas izvirzīšanas process bijis korekts un atbilst likumam. Runa par kritiku valdībai esot bijusi daļa no, iespējams, pārprasta salīdzinājuma.

Jau vēstīts, ka Saeimas Juridiskā komisija iepriekš atbalstīja Kucinas virzīšanu ST tiesneša amatam. Kandidatūru iepriekš atbalstījusi arī valdība un tai vienbalsīgs atbalsts saņemts no Tieslietu padomes.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu