Migranti uz Baltkrievijas robežas varētu būt saistīti ar teroristiem, uzskata Polijas ministrs (2)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: REUTERS/Kacper Pempel/File Photo

Situācija uz Polijas robežas ar Baltkrieviju ir ļoti saspringta un desmitā daļa migrantu, kas mēģina nelegāli iekļūt Polijā, varētu būt saistīta ar teroristiem, pirmdien paziņojis Polijas iekšlietu ministrs Marjušs Kaminskis.

Ministrs sacīja, ka uz robežas novērojams "ļoti nopietns fenomens". Baltkrievijas amatpersonas ir sarīkojušas provokācijas un notikuši masveidīgi mēģinājumi šķērsot robežu.

Kaminskis uzsvēra, ka šajā gadījumā nevar runāt par bēgļu kustību. Tā ir nelegālā migrācija lielos apmēros, ko veic cilvēki, kas likumīgi uzturējās Baltkrievijā pēc šīs valsts režīma uzaicinājuma.

Baltkrievijas diktators Aleksandrs Lukašenko izmanto šos cilvēkus kā politisko ieroci un munīciju, sacīja Kaminskis.

Polijas Iekšlietu ministrijas sniegtie dati liecina, ka kopš augusta sākuma robežu ar Baltkrieviju liegts šķērsot 8200 cilvēkiem, bet 1200 nelegālie imigranti, kas šķērsojuši robežu, ir aizturēti.

No aizturētajiem migrantiem lielajai daļai nav dokumentu vai ir nelegāli dokumenti, sacīja Kaminskis.

Ministra preses pārstāvis atklāja, ka no vairākiem simtiem pārbaudīto nelegālo imigrantu aptuveni desmitajai daļai, iespējams, ir saistība ar teroristu grupējumiem vai organizēto noziedzību, ceturtā daļa varētu būt iesaistīta nelikumīgās darbībās, bet 20% ir saistība ar Krieviju.

Tostarp atklājies, ka vienam irākietim ir saistība ar teroristu grupējumu "Islāma valsts" un viņam bijis viena kaujinieka telefona numurs, savukārt pierobežas zonā atrasta SD karte saturējusi fotogrāfijas, kurās fiksētas teroristu grupējumu, piemēra, Palestīnas islāma džihāda tikšanās.

Polijas aizsardzības ministrs Marjušs Blaščaks atklāja, ka Baltkrievijas amatpersonas provocē Polijas karavīrus. Palīgā robežsargiem ir nosūtīti 2500 karavīri. Baltkrievijas amatpersonas šāvušas gaisā, tēmējušas ar ieročiem uz Polijas karavīriem un metušas tiem ar petardēm, atklāja ministrs.

Blaščaks žurnālistiem sacīja, ka Polijas karavīri ir labi apmācīti un nepadodas šādām provokācijām.

Blaščaks solīja, ka Polijas drošības dienesti darīs visu iespējamo, lai aizsargātu Polijas robežu, kas ir arī Eiropas Savienības (ES) austrumu robeža.

Baltkrievijas diktatora Aleksandra Lukašenko režīma izvērstā hibrīduzbrukuma ietvaros aizvadīto mēnešu gaitā notikuši centieni Latvijā, Lietuvā un Polijā iesūtīt tūkstošiem nelegālo imigrantu, kuru liekākā daļa kā tūristi ieradušies Baltkrievijā no Irākas.

Gan Polija, gan Eiropas Savienība (ES) apsūdzējusi Minskas režīmu centienos tādējādi atriebties par atbalsta sniegšanu baltkrievu opozīcijai un par sankcijām, kas vērstas pret Baltkrieviju, reaģējot uz pagājušā gada protestu vardarbīgo apslāpēšanu.

Polija 2.septembrī uz 30 dienām izsludināja ārkārtējo stāvokli uz Polijas robežas ar Baltkrieviju, tostarp aizliedzot arī žurnālistiem un labdarības organizāciju darbiniekiem atrasties pierobežas zonā.

Kaminskis pirmdien paziņoja žurnālistiem, ka viņš rekomendēs valdībai pagarināt ārkārtējo stāvokli par 60 dienām.

Foto: Migrācijas krīze Polijā

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu