Valsts apmaksās slimības lapu no 10. darbnespējas dienas (6)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Edijs Pālens/LETA

Lai samazinātu darba devēju izmaksas par darbaspēku, plānots noteikt, ka darbnespējas lapu no 10.darbnespējas dienas apmaksā valsts, paredz Ministru kabineta ārkārtas sēdē atbalstītie grozījumi likumā "Par maternitātes un slimības apdrošināšanu".

Šobrīd sociāli apdrošinātas personas darba nespējas gadījumā darba devēja pienākums ir par pirmajām desmit darba nespējas dienām no saviem līdzekļiem izmaksāt slimības naudu ne mazā kā 75% apmērā no vidējās izpeļņas par 2. un 3.pārejošu darba nespējas dienu un ne mazāk kā 80% apmērā par laiku - no 4.darba nespējas dienas, taču ne ilgāku par desmit kalendāra dienām.

Savukārt sākot no darba nespējas 11.dienas līdz darbspēju atgūšanas dienai personai ir tiesības uz slimības pabalstu, ko piešķir un izmaksā Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra.

Tādējādi ar šiem grozījumiem paredzēts samazināt darba devēja apmaksāto darba nespējas termiņu, nosakot, ka, sākot ar 2022.gada 1.janvāri, darba devējs no saviem līdzekļiem apmaksā slimības naudu līdz 9.darba nespējas dienai. Darba ņēmējam, kuram pirmā darbnespējas diena iestājusies līdz 2021.gada 31.decembrim, slimības naudu par pārejošu darbnespēju izmaksā darba devējs līdz 10.darbnespējas dienai.

2022. gada valsts budžetā darbnespējas lapu apmaksai paredzēti 6,95 miljoni eiro.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu