Tiesībsargs par jauno regulējumu: tas ir leģitīms veids, kā mazināt Covid-19 izplatību (18)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Tiesībsargs Juris Jansons
Tiesībsargs Juris Jansons Foto: Ieva Leiniša/LETA

Valdības pieņemtais jaunais Covid-19 pārvaldības regulējums, kas atsevišķās profesijās paredz vakcinācijas pienākumu, ir leģitīms veids, kā Latvijā mazināt Covid-19 izplatību, šorīt Latvijas Radio vērtēja tiesībsargs Juris Jansons.

Pēc Jansona vārdiem, valdībai ir jāveic nepieciešamie pasākumi, lai atrastu leģitīmu veidu, kā mazināt Covid-19 izplatību, un ar jauno regulējumu tas izdarīts. Pēc viņa vārdiem, valdība ir izvēlējusies leģitīmu modeli, kad Covid-19 drošības sertifikāti tiek prasīti no personām, kas strādā ciešā saskarē ar citiem cilvēkiem.

Jansons atzīmēja, ka jau šobrīd Darba likumā ir normas, kas nosaka darba devēja pienākumus nodrošināt drošu darba vidi. Tomēr vēl esot saskatāmi izaicinājumi, kā tiks risinātas situācijas, kad cilvēki atteiksies no vakcinēšanās, attiecīgi kā tālāk rīkosies darba devēji.

Tiesībsarga birojā tiekot saņemtas dažas sūdzības par vakcinācijas pienākumu no izglītības sistēmas. Dažas tādas bijušas arī no medicīnas sistēmas, kas gan pašlaik apsīkušas.

Tiesībsargs atzina, ka vakcinācijas aptvere Latvijā ir tik neliela, ka mūsu valsti nevar salīdzināt ar tām valstīm, kur atceļ Covid-19 ierobežojumus, jo vakcinēto īpatsvars tur ir ļoti liels.

Jansons atzīmēja, ka jaunais Covid-19 ierobežošanas regulējums ir tik apjomīgs, ka no valdības puses būtu nepieciešams daudz labāks skaidrojošais darbs, lai cilvēki koncentrētā veidā iegūtu informāciju par pamatprasībām uzvedībai.

Kā ziņots, valdība šonedēļ pieņēma jaunu Covid-19 pārvaldības regulējumu, kas paredz, ka no oktobra vidus faktiski jebkur iekštelpās vajadzēs Covid-19 drošības sertifikātus un vairākās profesijās ir paredzēts vakcinācijas pienākums. Savukārt darba devējam būs iespēja noteikt, kuriem amatiem nepieciešama vakcinācija pret Covid-19.

Komentāri (18)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu