Trudo aicina kanādiešus atzīt pret indiāņiem pieļautās netaisnības (2)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Kanādas premjerministrs Džastins Trudo
Kanādas premjerministrs Džastins Trudo Foto: BLAIR GABLE/REUTERS

Kanādas premjerministrs Džastins Trudo trešdien aicinājis kanādiešus atzīt, ka pagātnē pret indiāņiem pastrādātas briesmīgas netaisnības.

Premjers ar šādu aicinājumu nāca Kanādas pirmās Nacionālās Patiesības un izlīguma dienas priekšvakarā.

"Kamēr mēs kā valsts nesapratīsim, ka katrs no mūsu stāstiem ir mūsu visu stāsts, nevar būt patiesības, nevar būt samierināšanās," sacīja Trudo, stāvot pie Otavas miera torņa, kas bija izgaismots oranžā krāsā, kas simbolizē solidaritāti ar indiāņiem.

Trudo atzina, ka ir grūti domāt pat kļūdām un ļaunumu, kas nodarīts pagātnē.

Viņš norādīja, ka Nacionālā Patiesības un izlīguma dienai, ko parlaments atzinis par valsts svētkiem, kas svinami 30.septembrī, jāatzīst patiesība, ka šī valsts agrāk bija atbildīga par briesmīgām netaisnībām.

Trudo aicināja cilvēkus ieklausīties izdzīvojušo stāstos un indiāņu vecajos un uzklausīt viņu pieredzi.

Kopš maija Britu Kolumbijā un Saskačevanā pie bijušajām valdības finansētajām indiāņu internātskolām, kuras vairumā pārvaldīja katoļu baznīca, neiezīmētos kapos atrastas gandrīz 1000 bērnu mirstīgās atliekas.

165 gadus, kamēr šī prakse netika pilnīgi pārtraukta 1996.gadā, iedzimto bērni tika piespiedu kārtā šķirti no savām ģimenēm un nosūtīti uz internātskolām, kur tiem bieži nācies ciest no nepietiekama uztura, kā arī no fiziskas nu seksuālas vardarbības. 2015.gadā Patiesības un izlīguma komisija šo praksi atzina par "kultūras genocīdu".

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu