Vijolniece Vineta Sareika aicina uz Mocarta sonāšu vakaru

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Vineta Sareika un franču pianiste Amandīne Savarī
Vineta Sareika un franču pianiste Amandīne Savarī Foto: Neda Navaee

Latviešu vijolniece Vineta Sareika un franču pianiste Amandīne Savarī kamermūzikas vakaram, kas notiks Rudens kamermūzikas festivāla ietvaros 6. oktobrī Mazajā ģildē, izraudzījušās četras Mocarta sonātes. Koncerts būs arī jaunā diska atvēršanas svētki.

Mocarts vijoļsonātēs labprāt ļāvies eksperimentiem, piedāvājot visneiedomājamāko raksturu un tēlu apvienojumus. Līdzās Vīnē komponētajiem darbiem programmā iekļauta Parīzē rakstītā un mātes piemiņai veltītā Mocarta vienīgā minora sonāte, ko līdzsvaros viena no pēdējām sonātēm ar izteiktu polifonijas devu.

"Manas pirmās muzikālās atmiņas saistās ar Mocarta Allegretto, ko es spēlēju Slokas baznīcā. Mocarts ir katra mūziķa vizītkarte. Es mēģinu distancēties no tehniskajiem aspektiem un uztvert Mocartu kā draugu, kā domubiedru, kā cilvēku ar ļoti bagātu raksturu," tā Vineta Sareika. "Arvien biežāk viņa kamermūzikā es saskatu operas tēlus – gan priecīgus un vitālus, gan dramatiskus un ievainojamus, bet visus patiesus. Koncertā mēs atskaņosim četras ļoti dažādas Mocarta sonātes. Es ceru, ka klausītāji šajos skaņdarbos saklausīs operas lappuses un varbūt arī savā personībā atklās kādu sen aizmirstu sajūtu."

Vijolniece Vineta Sareika
Vijolniece Vineta Sareika Foto: Jānis Deinats, Fotocentrs

Šogad apgādā Muso klajā nācis Volfganga Amadeja Mocarta vijoļsonāšu albums, kuru ieskaņojušas Vineta Sareika un Amandīne Savarī. Tās ir trīs sonātes - Fa mažorā KV 376, Sol mažorā KV379 un La mažorā KV 526. Mūziķu domubiedrība aizsākās kameransamblī “Trio Dali”, kas guva panākumus konkursos un ko slavēja arī kritiķi. Abas mūziķes kopā ieskaņojušas arī Edvarda Grīga vijoļsonāšu albumu.

Vinetas Sareikas starptautiskā karjera ar plašu vērienu sākās pēc tam, kad 2009. gadā viņa kļuva par Karalienes Elizabetes starptautiskā vijolnieku konkursa laureāti. Sareika ir aicināta sadarboties ar izciliem orķestriem. Viņa ir sadarbojusies ar diriģentiem Andri Nelsonu, Polu Gudvinu, Gilbertu Vargu, Žanu Bernāru Pomjē un Žerāru Korstenu.

Kopš 2012. gada Vineta Sareika ir pasaulslavenā “Artemis Quartet” pirmā vijole.

Koncerta apmeklētājiem būs jāuzrāda sadarbspējīgs vakcinācijas vai Covid-19 izslimošanas sertifikāts, kā arī personu apliecinošs dokuments.

Rudens kamermūzikas festivāls notiek ar Valsts kultūrkapitāla fonda, Rīgas domes un Jūrmalas pilsētas domes atbalstu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu