Kārlis Sabulis: "Nāciju kausā parādījām, ka kopā esam spēcīgi!"

TVNET Auto
CopyDraugiem X Whatsapp
Kārlis Sabulis
Kārlis Sabulis Foto: Jānis Pastars, www.mxphoto.lv

Nedēļas nogalē, 25. un 26. septembrī Itālijā, Mantovā norisinājās Nāciju kauss motokrosā, kurā startēja 31 valsts, tai skaitā arī Latvija. Mūsu valsti pārstāvēja trīs spēcīgi motosportisti - Kārlis Sabulis (“MX Moduls”), Toms Macuks (“Rodeo MX”) un Mairis Pumpurs (“Kristera Serģa motoklubs”), kopvērtējumā izcīnot augsto 15. vietu, TVNET pavēstīja Latvijas Motosporta federācijas (LaMSF) pārstāve Luīze Vīksna.

Piektdien ierodoties sacensību norises vietā, Latvijas izlases sportisti un komanda bija pozitīvi noskaņoti un priecīgi, jo izlozē saņēma otro vietu, kas nozīmē, ka sestdien kvalifikācijas braucienā sportisti stājās otrajā stara pozīcijā. Tas visiem trim latviešu braucējiem nodrošināja ļoti labus rezultātus kvalifikācijā. Lai gan komandas cīņas gars bija maksimāli spēcīgs un kaujinieciski noskaņots, svētdien, finālbrauciena startā Toms Macuks krita, kā rezultātā sacensības vairs neturpināja. Kārlis Sabulis

piedzīvoja savu “zvaigžņu stundu”, jo otrajā finālbrauciena startā aizbrauca visiem spēcīgajiem pasaules konkurentiem pa priekšu, tā nobraucot vairākus apļus,

bet visjaunākajam komandas dalībniekam Mairim Pumpuram šis bija jauns piedzīvojums viņa motosportista karjerā. Viņš šāda mēroga sacensībās debitēja pirmo reizi un ļoti veiksmīgi smagajā Mantovas trasē sasniedza finiša karogu. Sportisti ar komandu ir atgriezušies Latvijā un dalās savos iespaidos par aizvadīto nedēļas nogali Itālijā, Mantovas trasē.

Kārlis Sabulis pastāstīja: “Izlozētā kvalifikācijas otrā starta vieta deva labas un pozitīvas emocijas, ka mums ir labas iespējas startā. No piektdienas vakara ar tādu domu visa komanda to arī tā uztvērām. Kvalifikācijā visiem padevās braucieni. Prieks par kvalifikācijā izcīnīto sesto vietu. Nevienā brīdī nebija tā, ka sestdien nobraucām un domājām, ka darbs ir izdarīts. Svētdien ir tāda pati diena un jāizdara tieši tas pats. Ar tādu domu gājām gulēt, ar tādu domu arī cēlāmies. Prieks, ka neviens neatslāba pēc sestdienas, visi sapratām, ka varam arī finālā braukt tieši tāpat. No savas puses es to izdarīju. Arī Mairis izdarīja to, ko varēja. Šoreiz Tomam nepaveicās. Tāpat esam izcīnījuši 15. vietu.”

Taujāts par to, kā Kārlim izdevās “izcelt” startu, viņš atzina: “Šajā trasē svarīgs bija starts. Temps man bija jau no pirmajiem apļiem, ātrums bija jānotur. Braucu pēc iespējas ilgāk visiem pa priekšu, cik ātri un labi vien varēju. Lieki netrakoju, jo bija jābrauc uzmanīgi. Braucu ar domu, ka esmu treniņā, braucu viens, un neviens netraucē. Ar tik brīvu galvu arī turpināju. Emocijas radās tikai pēc finiša, tikai tad sapratu, kur es biju un ko izdarīju. Trase bija špūraina, līkumi bija pielijuši ar biezām smiltīm. Ja gribēju apdzīt, bija krasi jāmaina trajektorijas un agresīvāk jābrauc. Aizbraucot startā pirmajam, tas bija liels bonuss.

Komandā bijām viens par visiem un visi par vienu. Saliedēti. Visiem bija viens mērķis, parādījām, ka kopā esam spēcīgi.”

Toms Macuks: “Mums paveicās, ka izlozējām otro starta vietu. Kvalifikācijā aizbraucu kā ceturtais, pirmā apļa laikā jau pakāpos uz trešo vietu. Vēl pēc diviem apļiem aizcīnījos līdz otrajai un tad jau sāku pietuvoties līderim, franču braucējam, tad vienā no lēcieniem aizbraucu tikpat tālu, cik viņi, bet es braucu ar motociklu, kuram ir oriģinālā standarta amortizācija. Tādēļ šajā lēcienā, piezemējoties, nosita roku no stūres. Tas arī izsita mani no braukšanas ritma. Mani apsteidza Henry Jacobi, tad braucu aiz viņa. Aizmugurē jau bija Arminas Jasikonis ar Jeffrey Herlingu, tad tās sajūtas, kad braucu ar standarta motociklu, bet aizmugurē ir rūpnīcas braucēji, tad es viņus tā īsti, bez cīņas palaidu, jo neticēju, ka varu ar viņiem braukt vienā ātrumā. Tā arī aiz viņiem braucu. Herlings atrāvās, bet Jasikoņa ātrumam turēju līdzi. Ja pats sev vairāk būtu noticējis, domāju, ka nebūtu Jasikoni palaidis un būtu varējis nobraukt visu braucienu viņam priekšā. Līdz brauciena beigām biju ceturtais, tad vienu sekundi finišā aiz Jasikoņa finišēju piektais. Praktiski iebraucām reizē.” Toms ir apmierināts ar šo kvalifikācijas rezultātu. Viņš arī nebija šim pasākumam speciāli gatavojies.

“Svētdien uz startu gāju kaujinieciskāk noskaņots. Gribēju uzrādīt labu rezultātu. Trešajā līkumā no starta mēģināju apdzīt priekšā braucošo sportistu, bet neveiksmīgi. Pa ātru iebraucu līkumā, priekšas rats ieslīdēja dubļos, kāja iesprūda starp motociklu un stūri.

Visi sportisti, kas brauca aiz manis, brauca man pāri, viens sportists ar savu motocikla kāpsli aizķēra manas bikses, vilka mani uz priekšu. Bija sajūta, ka pārlauzīs manu augšstilbu uz pusēm.

Tiesnesis pieskrēja, noslāpēja tā sportista motociklu, tad mani tur knapi atāķēja. Tiku ārā. Ar to mana sacensību diena bija beigusies. Kāja ir pamatīgi traumēta, sapampusi, sāpīga. Spēcīgi sasitu arī muguru un ribas. Ar to arī viss beidzās,” atceras Toms.

Kopumā trase bija salīdzinoši grūta, bet latviešu braucējiem tā bija parocīga, jo pirmie divi Latvijas čempionāta posmi notika ļoti līdzīgās seguma trasēs. “Bijām jau pieraduši braukt pa dubļiem. Žēl, ka šoreiz man tas neizdevās, jo šāda veida trases man labi padodas, varu labi izturēt visu braucienu. Jā, sasteidzu sākumu, parasti savu vietu iekaro pirmajos līkumos. Neveiksmīga kļūda, ar ko arī viss beidzās. Pasākums bija ļoti labi noorganizēts no komandas vadītāja Valda Seratinska un Arvja Sandera puses. Viņi izdarīja ļoti labu un lielu darbu, jo motocikli bija sagatavoti, komandas atmosfēra bija lieliska.

Visi sportisti nostartēja ļoti labi. Ar visu to, ka kritu un satraumējos, kopumā ļoti labi, 15. vieta.

Kārlis ļoti labi nobrauca abus braucienus, vienu pat izcēla un brauca visiem pa priekšu. Maira starts ar 250 cc motociklu arī viegli negāja, bet viņš izdarīja visu, ko varēja. Šāds rezultāts bez manas ieskaites ir ļoti labs. Jācer, ka nākamgad būs vēlreiz iespēja to izdarīt bez liekām problēmām,” tā Toms Macuks.

Mairis Pumpurs: “Ir liels prieks, ka varēju startēt kopā ar pasaules labākajiem braucējiem. Bija neliels stress, bet, manuprāt, spēju ar to tikt galā. Prieks par komandas biedriem. Mūsu starpā bija ļoti pozitīva atmosfēra. Vēl lielāku prieku radīja tas, ka kvalifikācijā tikām otrie. Tas deva vēl papildu motivāciju. Kvalifikācijā visi latviešu braucēji uzrādīja labu rezultātu. Līdz ar to mums kvalifikācijā bija ļoti laba vieta. Runājot par savu braucienu, viegli nebija, trase bija izdauzīta un bedraina. Cīnījos līdz beigām. Svētdien visu dienu lija lietus. Pirmajā braucienā dubļi bija šķidri, bet pamats vēl bija ciets. Viss bija kārtībā. Biju apmierināts ar braucienu. Otrajā braucienā dubļi jau bija smagāki. Novilku brilles, lai redzu trasi. Bet kopumā ir labi, esmu priecīgs, ka varēju finišēt, jo pašam bija dažādas problēmas, sākot ar tehnikas ķibelēm un beidzot ar sāpošu muguru. Piedzīvojumiem bagāts pasākums. Galvenais mērķis bija finišēt. Sajūtas bija neaprakstāmas. Vienlaikus tas bija tāds stresiņš un lepnums. Liels prieks par komandu un sastāvu, par komandas vadītāju un visiem līdzbraucējiem, bija “forša” atmosfēra. Izbaudīju šo pasākumu uz visiem 100%!”

Komandas vadītājs Valdis Seratinskis (“MX Moduls”): “Nāciju kausu motokrosā aizvadījām ļoti pozitīvi, mierīgi, bez stresa. Viss sākās piektdien ar veiksmīgo izlozi – otrā starta vieta kvalifikācijas braucieniem. Sestdien visi sportisti uzrādīja fantastiskus rezultātus. Parādījām, ka mēs gribam un varam. Sestdienu noslēdzām ar sesto vietu kvalifikācijā. Puiši cīnījās līdz pēdējam. Mazliet nepaveicās Tomam, kurš arī bija apņēmības pilns, bet tāds ir motosports, un tur neko nevar darīt. Gribu uzslavēt Mairi, jo viņš vēl ir jauns, šīs viņam bija ugunskristības. Viņam bija visgrūtāk, jo šāda mēroga sacensībās startēja pirmo reizi.

Es uzskatu, ka visa Latvijas izlase parādīja fantastisku sniegumu. Puiši visu izdarīja ļoti labi, esmu lepns par viņiem. Emocijas ir neaprakstāmas.”

Arvis Sanders (Ventspils motoklubs “Rodeo”): “Visi komandā iesaistītie bija ļoti pozitīvi un saprotoši. Tik tālu mūs aizveda komandas gars. Mūsu sportisti ļoti labi nobrauca. Nekad iepriekš viņus tik labus nebiju redzējis. Tieši tādā konkurencē. Kvalifikācijā Kārļa 8. vieta un Toma 5. vieta. Protams, arī Mairis līdz galam izturēja visu šo spiedienu. Prieks, ka viņš nesalūza arī finālos un cīnījās līdz galam. Viennozīmīgi, ka Kārlis Sabulis parādīja pasaules līdzjutējiem, kur ir Latvija. Ja nu kāds vēl to nezināja. Žēl par Tomu, kurš arī jutās ļoti labi, lai parādītu sevi finālā. Tas atņēma to mazo prieciņu. Tik un tā, neviens nenokāra galvu, bet tieši otrādi, trasē devās ar vēl lielāku spēku. Visu izdarījām ļoti labi! Rezultāts ir ļoti, ļoti labs. Esmu lepns par mūsu Latvijas izlasi. Paldies visiem par atdevi un gribasspēku.”

Latvijas Motosporta federācijas motokrosa komisijas vadītājs Kristers Serģis: “Esmu priecīgs, ka sportisti spēja uzrādīt tik augstu rezultātu sestdien. Viss izskatījās ļoti cerīgi, un arī braucieni bija labi. Diemžēl svētdien Toma kritiens pārvilka svītru pāri labam komandas kopvērtējuma rezultātam, toties individuāli Kārlis Sabulis sevi ļoti labi parādīja. Arī Mairis Pumpurs pirmās ugunskristības izturēja godam. Abus braucienus finišēja smagos apstākļos.

Kārlis un Toms ir ar pieredzi, bet Mairim pirmās sacensības. Izpildījums bija labs. Nākotnē mums ir cerība uz labiem rezultātiem.

Paldies sportistiem, mehāniķiem, komandas menedžerim Valdim Seratinskim, Arvim Sanderam, Latvijas Motosporta federācijai un tās prezidentam Mārtiņam Lazdovskim. Novēlu Nāciju izlasei kvadraciklu klasē iedvesmoties no solo braucējiem un arī gūt veiksmīgus startus šajā nedēļas nogalē Francijā.”

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu