Kad vīrietis lesbiešu pārim ziedo spermu, bet vēlāk sāk nežēlīgu cīņu par savu bērnu

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
"Nukleārā ģimene"
"Nukleārā ģimene" Foto: HBO

ASV izklaides milža HBO jaunais dokumentālais miniseriāls "Nukleārā ģimene" (Nuclear Family) atklāj kādas lesbiešu ģimenes drāmu. Stāsts par tiesībām, pieķeršanos, bērniem un īstajiem vecākiem. 

"Homoseksuālam spermas donoram piešķir lesbiešu audzināta bērna tēva tiesības" – šāds un līdzīgi virsraksti bija lasāmi Amerikas Savienoto Valstu presē 1994. gadā, kad liela daļa sabiedrības aizturētu elpu sekoja bezprecedenta tiesas prāvai – vīrietis, kurš labprātīgi bija ziedojis savu spermu, lai lesbiešu pāris varētu tikt pie bērna, vēlāk pieprasīja daļēju aizbildniecību pār bērnu.

"Nukleārā ģimene"
"Nukleārā ģimene" Foto: HBO

Gandrīz trīsdesmit gadus vēlāk šis stāsts tiek izstāstīts vēlreiz no bērna perspektīvas. Režisore Raja Ruso-Janga (Ry Russo-Young) ir uzņēmusi dokumentālu drāmu, kas skatāma "LMT Viedtelevīzijā", - par savu bērnības pieredzi ne gluži tradicionālā ģimenē.

Uzreiz pēc pirmās sērijas pirmizrādes seriālam "Nukleārā ģimene" ir pievērsta vai visu ASV mediju uzmanība. Un kā nu ne – lai arī salīdzinājumā ar pagājušo gadsimtu sabiedrības attieksme pret viendzimuma laulībām ir kļuvusi relatīvi tolerantāka, tomēr joprojām ir vietas, kur šādām ģimenēm jācīnās par savu eksistenci, atzīmē prominentais žurnāls "The Time".

Seriāla veidotāja Raja Ruso-Janga pavērš kameru pati pret savu bērnību, iemūžinot to, kā viņas divas mammas izvēlas veidot netradicionālu ģimeni Ņujorkā 20. gadsimta 70. gadu nogalē – laikā, kad šāds ģimenes koncepts bija nepieņemams ne tikai sabiedrībā vispār, bet arī pašā geju komūnā. Raja un viņas vecākā māsa Seida nāca pasaulē, pateicoties spermas donoriem – diviem gejiem, kuri vēlāk tika iepazīstināti ar meitenēm un periodiski bija klātesoši viņu dzīvē.

Taču ģimenes idille pagaisa 1991. gadā, kad deviņus gadus vecās Rajas bioloģiskais tēvs, pazīstams geju tiesību aizstāvis un jurists Toms Stīls (Tom Steel) iesūdzēja viņas abas mātes tiesā par saskarsmes tiesībām un paternitāti.

Seriāls "Nukleārā ģimene" seko vēsturiskajai četrus gadus ilgušajai juridiskajai cīņai par Raju un neskaitāmajiem upuriem, kurus visiem iesaistītajiem nācās ziedot šajā kaujā.

Seriāla reklāmas rullītis:

Režisore Ruso-Janga karjeras pirmsākumos izvēlējās strādāt pie neatkarīgā kino tā dēvētajā dokumentālajā mumblecore žanrā, taču drīz pievērsās komerciāliem projektiem. Viņas režisētā filma "Pirms es krītu" (Before I Fall) pēc slavenā Lorēnas Oliveras tāda paša nosaukuma romāna 2017. gadā piedzīvoja pirmizrādi Sandensas filmu festivālā un tika nominēta vairākām balvām tīņu filmu kategorijā. Jauniešu sirdis iekaroja arī viņas nākamais veikums – filma "Saule arī ir zvaigzne" (The Sun Is Also a Star (2019). Ruso-Janga piedalījusies vairāku seriālu veidošanā.

Raksts tapis sadarbībā ar "LMT Viedtelevīziju".

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu