Korupcijas skandāla dēļ atkāpjas Austrālijas štata premjerministre

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Gledisa Beredžikljana
Gledisa Beredžikljana Foto: Bianca De Marchi/AAP Image via AP

Korupcijas skandāla dēļ piektdien no amata atkāpusies Austrālijas Jaundienvidvelsas štata premjerministre Gledisa Beredžikljana, atstājot Sidneju bez līdera barga karantīnas režīma laikā.

Beredžikljana paziņoja, ka atstās vietu parlamentā pēc tam, kad korupcijas apkarošanas dienests paziņoja par izmeklēšanas sākšanu aizdomās par korupciju.

Beredžikljana žurnālistiem sacīja, ka nevarētu atkāpties vēl sliktākā laikā, bet laika izvēle nav viņas ziņā.

"Es nevēlos novērst uzmanību no tā, kam šajā pandēmijas laikā vajadzētu būt štata valdības uzmanības centrā, kas ir mūsu pilsoņu labklājība. Tā vienmēr ir bijusi un būs," sacīja Beredžikljana, kas bijusi viena no redzamākajām politiķēm Austrālijas cīņā ar pandēmiju.

Austrālijas korupcijas apkarošanas dienests izmeklē vairākas apsūdzības, tostarp, vai Beredžikljana devusi priekšroku savam bijušajam puisim, kurš toreiz bija parlamenta deputāts, sadalot dotācijas savā vēlēšanu apgabalā.

Beredžikljana noliegusi visas apsūdzības un norādījusi, ka izmeklēšana par notikumiem no 2012.gada līdz 2018.gadam sākta visgrūtākajā laikā Jaundienvidvelsas štata vēsturē.

Sidnejas vairāk nekā pieci miljoni iedzīvotāju kopš jūnija beigām pakļauti stingram karantīnas režīmam, ko pagaidām plānots pārtraukt 11.oktobrī. Jauno Covid-19 gadījumu skaits ir sācis sarukt, taču pilsētā joprojām ik dienas tiek reģistrēti vairāk nekā 800 jauni Covid-19 gadījumi.

Beredžikljana vadīja Jaundienvidvelsas štatu septiņus gadus, tostarp Austrālijas ļaunākajā ugunsgrēku sezonā un pandēmijas laikā.

2020.gada beigās viņas popularitātes reitings piedzīvoja strauju kāpumu, štatam izdevās salīdzinoši veiksmīgi pārdzīvot pirmo pandēmijas vilni. Taču pēdējā laikā viņas popularitāte piedzīvojusi lejupslīdi, sākot izplatīties koronavīrusa delta paveidam un turpinoties karantīnas režīmam.

Beredžikljanas sekotāju Jaundienvidvelsas štata premjerministra amatā izvēlēsies valdošās Liberālās partijas biedri.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu