ASV aicina Turciju nepirkt Krievijas militāro tehniku (10)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Soldatnytt/CC BY 2.0

ASV piektdien brīdināja Turciju par turpmākiem riskiem divpusējām attiecībām, ja Turcija nolems pirkt vēl citu bruņojumu no Krievijas arī pēc ASV kontrpasākumiem saistībā ar pretgaisa aizsardzības sistēmas S-400 iegādi.

Šādu nostāju Vašingtona paudusi pēc Turcijas un Krievijas prezidentu Redžepa Tajipa Erdogana un Vladimira Putina šīs nedēļas tikšanās un diskusijām par lielāku militāro sadarbību, arī attiecībā uz kara aviācijas lidmašīnām un potenciāli arī zemūdenēm.

NATO dalībvalsts Turcija, neraugoties uz ASV 2017.gada brīdinājumiem, iegādājās no Krievijas pretgaisa aizsardzības sistēmu S-400. Rietumu alianse bažījas, ka šī darījuma rezultātā Krievija varēs uzlabot savas spējas vērsties pret ASV un Rietumeiropas lidaparātiem.

"Mēs mudinām Turciju visos līmeņos un pie katras izdevības nepaturēt sistēmu S-400 un atturēties no vēl citas Krievijas militārās tehnikas iegādes," vaicāta par Erdogana vizīti, žurnālistiem sacīja ASV valsts sekretāra vietniece Vendija Šērmane.

"Mēs turpinām skaidri paust Turcijai gan to, gan kādas būs konsekvences, ja viņi dosies šajā virzienā," sacīja Šērmane, kas bija vizītē Šveicē.

Viņa atgādināja, ka "S-400 nav savietojama un operējama ar NATO sistēmām".

Reaģējot uz Turcijas veikto S-400 iegādi, ASV izslēdza Turciju no moderno reaktīvo iznīcinātāju F-35 programmas, kurā bija iesaistīti vairāki Turcijas uzņēmumi. Tās ietvaros Turcija cerēja saņemt līdz pat 100 lidmašīnām.

Tomēr Šērmane uzsvēra, ka Savienotās Valstis augstu vērtē attiecības ar Turciju, akcentējot, ka Turcija uzņem miljoniem Sīrijas bēgļu un piedāvājusi atbalstu Kabulas starptautiskās lidostas darba atsākšanai.

"Turcija dažkārt ir izaicinājums. Esmu pārliecināta, ka viņi dažkārt saredz Savienotās Valstis kā izaicinājumu. Bet tā ir novērtēts NATO sabiedrotais," norādīja Šērmane.

Erdogans ceturtdien sacīja, ka attiecībās ar ASV prezidentu Džo Baidenu "nav bijis labs iesākums". Vēl pirms kļūt par ASV prezidentu, Baidens Erdoganu raksturoja kā autokrātu un pauda atbalstu opozīcijai.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu