Video ⟩ Rīgas Dzemdību nama ārsti sašutuši par dezinformāciju, kas maldina jaundzimušo vecākus (33)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Rīgas Dzemdību nams.
Rīgas Dzemdību nams. Foto: Valts Baumanis/LETA

Vārdiski uzbrukumi gan darba kabinetā, gan kibervidē kļuvuši par ikdienu daudziem ārstiem, kas publiskajā telpā runā par zinātnē un pierādījumos balstītas medicīnas nozīmi. Saskaroties ar arvien jaunu dezinformācijas devu sociālajos tīklos, daudziem ārstiem, kā paši saka, nolaižas rokas, jo daļa pacientu dezinformācijai notic, sestdienas vakarā vēsta LTV „Panorāma”. Savukārt Valsts policija norāda, ka krimināllikumā nav paredzēta atbildība par viltus ziņu izplatīšanu.

Punktu Rīgas Dzemdību nama ārstu pacietībai šobrīd pielicis sociālo tīklu vietnēs izplatītais vakcīnu un medikamentu drošības apšaubītāju video, kuros pausts K-vitamīna kaitīgums. Rīgas Dzemdību nama vadītāja stāsta, ka

uz 100 tūkstošiem zīdaiņu K-vitamīns novērš 10 – 80 jaundzimušo nāvi. Latvijā tas ik gadu izglābj 2 – 15 jaundzimušo dzīvības.

Taču sociālo tīklu vietnēs izplatītajos video un injekciju apšaubītāju video tiek īpaši uzrunāti jaundzimušo vecāki, kuriem tiek stāstīts par „kaitīgajiem” medikamentiem.

Dzemdību nama speciālisti to sauc par īstu kaitniecību. „Es runāju par to reālo apdraudējumu sabiedrībai, jo tiešām mēs varam zaudēt savus jaundzimušos, kaut mums jau tā Latvijā demogrāfiskā situācija ir tāda, kāda tā ir”, LTV „Panorāmai” saka Rīgas Dzemdību nama valdes priekšsēdētāja Santa Makarova. Pēc viņas teiktā, tieši katrs jaundzimušais mums ir milzīga vērtība un mēs par to cīnāmies, sākot jau no ļoti agrīni neiznēsātiem bērniņiem, kuriem, starp citu, ir īpaši būtiski šie preparāti.

Ar to, ka dezinformācijai ir sekas, mediķi saskaras ikdienā. Ik gadu aptuveni 100 jaunās māmiņas atsakās vakcinēt savus zīdaiņus, šogad jau 87. Un tieši mediķi visskaudrāk redz šīs atteikšanās sekas, kuru cena var būt zaudēta dzīvība.

Rīgas Dzemdību nams pašlaik apsver vēršanos policijā. Tāpat plānots īpaši uzrunāt topošos un jaunos vecākus, lai skaidrotu viņiem medikamentu un vakcīnu nozīmi. Tikmēr Bērnu slimnīcas pediatre Dana Isarova norāda, ka dezinformācijas dēļ cieš ne vien pacienti, kas saslimst ar slimībām, ko var izskaust ar vakcīnām, bet cieš arī mediķi. Ārsti, kas mēģina atspēkot dezinformāciju, saņem vārdiskus uzbrukumus gan kabinetā, gan kibervidē.

Plašāk LTV "Panorāma" sižetā

Komentāri (33)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu