Lietuvā senioriem par vakcinēšanos pret Covid-19 varētu maksāt 100 eiro

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Lietuvas Sociālās aizsardzības un nodarbinātības ministrija ierosinājusi izmaksāt vienreizēju 100 eiro pabalstu senioriem vecumā no 75 gadiem, kuri līdz šā gada septembrim nav vakcinējušies pret Covid-19, bet līdz 1.decembrim pabeigtu pilnu vakcinācijas kursu.

Tāds pats pabalsts saskaņā ar ministrijas ieceri pienāktos senioriem vecumā no 75 gadiem, kuriem šobrīd vakcinācijas kurss jau pabeigts, ja viņi līdz 1.aprīlim saņemtu nostiprinošo poti - trešo vai otro devu atkarībā no izraudzītās vakcīnas.

Šie pabalsti viņiem tiktu izmaksāti decembrī vai aprīlī reizē ar pensiju.

Kā atzinusi sociālās aizsardzības ministre Monika Navickiene, izteikt šādu ierosinājumu viņai nav bijis ne vienkārši, ne viegli, taču tas varētu palīdzēt vecos cilvēkus pasargāt no nāves vai smagām slimības komplikācijām.

"Šis risinājums man personiski nešķiet viegls un priecīgs, bet tas būtu galējs solis, kā pamudināt cilvēkus vakcinēties. Ja runa ir par naudu, kas palīdzētu izglābt vairāk dzīvību, tad lai tā arī notiek," viņa sacījusi žurnālistiem.

Pēc ministres teiktā, no 270 000 cilvēkiem vecumā virs 75 gadiem aptuveni 80 000 nav vakcinējušies, un tieši šajā vecuma grupā slimība prasa visvairāk upuru - divas trešdaļas no kopējiem mirstības rādītājiem.

Navickiene arī pastāstījusi, ka ieceres īstenošanai no valsts budžeta būtu vajadzīgi aptuveni 27 miljoni eiro.

Viņa norādījusi, ka ministrijas priekšlikums trešdien tiks izskatīts valdībā, pēc tam par to būs jālemj Seimam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu