Rīgā atklāta piemiņas plāksne "Dzintariņa" dibinātājai Zinaīdai Zeltmatei

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Rīgā atklāta piemiņas plāksne "Dzintariņa" dibinātājai Zinaīdai Zeltmatei
Rīgā atklāta piemiņas plāksne "Dzintariņa" dibinātājai Zinaīdai Zeltmatei Foto: Austris Auziņš

Horeogrāfes Zinaīdas Zeltmates 101. dzimšanas dienā – 2. oktobrī pie Mazās ģildes ēkas Amatu ielā 3/5 tika atklāta horeogrāfei veltīta piemiņas plāksne. Šajā ēkā Zeltmate strādāja vairākus gadu desmitus, vadot deju kolektīvu “Dzintariņš”.

Piemiņas plāksnes uzstādīšanas iniciatori ir Z. Zeltmates dibinātā deju kolektīva “Dzintariņš” dalībnieki.

“Bez Zinaīdas Zeltmates darba un pūlēm mēs nevarētu runāt par mūsdienu bērnu tautas deju kultūru un tradīcijām. Viņa bija ne tikai ilggadēja deju ansambļa “Dzintariņš” vadītāja, bet arī vairākkārtēja Skolēnu Deju svētku virsvadītāja, daudzu joprojām populāru horeogrāfiju autore,”

teic TDA “Dzintariņš” mākslinieciskā vadītāja Sanita Misika. “Šis ir ne tikai mūsu kolektīva tagadējo un bijušo audzēkņu, bet arī visas Latvijas deju saimes cieņas un pateicības apliecinājums Z. Zeltmatei par viņas ieguldījumu tautas deju tradīciju kopšanā un attīstīšanā.” Piemiņas plāksnes uzstādīšana ir viena no aktivitātēm, ar kuru TDA “Dzintariņš” atzīmēja Skolēnu Dziesmu un deju svētkus, kas šogad notiek neierastā formātā.

Piemiņas plāksnes autors ir tēlnieks, Latvijas Mākslas akadēmijas docents Valtis Barkāns, bet tās izgatavošanu finansiāli atbalstīja Rīgas dome, Valsts izglītības satura centrs, Nacionālais kultūras centrs, biedrība “Dzintariņš” un privāti ziedotāji. Piemiņas plāksnes atklāšanā piedalījās horeogrāfes Zinaīdas Zeltmates meita, ilggadēja TDA “Dzintariņš” mākslinieciskā vadītāja Olga Freiberga, Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta komitejas vadītāja Iveta Ratinīka, TDA “Dzintariņš” mākslinieciskā vadītāja Sanita Misika, Nacionālā kultūras centra vadītāja Signe Pujāte, kā arī kolektīva tagadējie un bijušie dalībnieki.

Zinaīda Zeltmate dzimusi 1920. gada 2. oktobrī Tjumeņā, Krievijā. Tā paša gada decembrī ģimene atgriezās Rīgā. Zinaīda Zeltmate mācījās Beatrises Vīgneres ritmikas kursos, bet 14 gadu vecumā sāka mācības Helēnas Tangijevas-Birznieces baletskolā. Pēc skolas beigšanas dejoja Operas un baleta teātrī un Operetes teātrī. 1946. gadā izveidoja vienu no pirmajiem bērnu deju kolektīviem Poligrāfiķu klubā Rīgā. 1948. gadā bija pirmo bērnu deju svētku virsvadītāja. Bijusi svētku virsvadītāja arī otrajos un sestajos Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkos. 1953. gadā ar saviem dejotājiem pārgāja no Poligrāfiķu kluba uz tagadējo Mazo ģildi, kur 1953. gadā dibināja bērnu deju kolektīvu “Dzintariņš”. 1975. gadā “Dzintariņš” kļuva par pirmo bērnu Tautas deju ansambli Latvijā. 1964. gadā Zinaīdai Zeltmatei piešķīra Latvijas PSR Nopelniem bagātās kultūras darbinieces goda nosaukumu, bet 1980. gadā – Latvijas PSR Tautas skatuves mākslinieces nosaukumu.

Foto: Austris Auziņš

Z. Zeltmate ir veidojusi horeogrāfijas vairāk nekā 300 dejām, bērnu uzvedumiem un baletam. Vairākas no Zinaīdas Zeltmates dejām prēmētas Latvijas un starptautiskos konkursos, vairākas dejas iekļautas arī skolēnu Deju svētku repertuārā. Z. Zeltmate bijusi V Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku virsvadītāja (1984), kā arī piedalījusies I (1960), II (1967) un VI (1989) Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku sagatavošanā. Svētkos dejotas vairākas Z. Zeltmates dejas, piemēram, “Brālīt`s māsu dancināja”, “Latviešu deju svīta” (abas ar G. Ordelovska mūziku).

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu