«Facebook» skārušas globālas tehniskas problēmas (31)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

ASV, lielā daļā Eiropas, Izraēlā, Lielbritānijā un citās valstīs pašlaik novērojamas problēmas sociālā tīkla «Facebook» un saziņas platformas «Whatsapp» darbībā. Problēmas skar arī «Instagram» platformu. Darbības pārtraukuma iemesls pašlaik ir neskaidrs.

Visas trīs lietotnes, kuras pieder «Facebook» un darbojas koplietojamā infrastruktūrā, pilnībā pārtrauca darboties īsi pirms pulksten 19:00. Arī citi produkti, kas ir daļa no vienas lietotņu saimes, piemēram, «Facebook Workplace», pārstāja darboties.

«Facebook» vietnes apmeklētāji vienkārši ieraudzīja kļūdas lapu vai ziņojumu, ka viņu pārlūkprogramma nevar izveidot savienojumu. Lietotnes «WhatsApp» un «Instagram» turpināja darboties, taču neparādīja jaunu saturu, tostarp ziņojumus, kas tika nosūtīti vai saņemti laikā, kad radušās problēmas.

«Mums zināms, ka dažiem cilvēkiem ir problēmas ar piekļuvi mūsu lietotnēm un produktiem,» paziņojumā televīzijas kanālam NBC norādījis «Facebook» pārstāvis.

«Mēs strādājam, lai atjaunotu normālu stāvokli, cik ātri vien iespējams, un mēs atvainojamies par jebkurām sagādātajām neērtībām.»

Nekādi iespējamie traucējumu cēloņi oficiāli nav nosaukti, taču eksperti izteikušies, ka tie

varētu būt saistīti ar kļūdu DNS jeb Domēnu nosaukumu sistēmas protokolā.

Iepriekš šogad šāda iemesla dēļ tika pārtraukta piekļuve jau vairākām citām pazīstamām vietnēm.

Taču gadījums, kad šādas problēmas skar trīs vienam uzņēmumam piederošas vietnes un tās netiek novērstas tik ilgu laiku, ir reta parādība.

Pēc lietotņu programmētājas Džeinas Mančunas Vongas teiktā,

tehniskās problēmas ietekmē arī «Facebook» iekšējās sistēmas.

Vonga ir iemantojusi slavu šajā nozarē, jo viņa bieži atklāj plānotas izmaiņas lietotņu programmēšanas kodā, pirms vēl tehnoloģiju uzņēmumi par tām publiski paziņo.

Divi vārdos neminēti IT drošības eksperti no «Facebook» sacīja, ka hakeru uzbrukums, visticamāk, nav šim visam cēlonis. Lietotņu sistēmas tam joprojām ir pārāk atšķirīgas.

Tikmēr citi tīmekļa uzņēmumi, piemēram, «Reddit» un «Twitter» «Facebok» nedienas izmantojuši konkurenta izsmiešanai.

«Facebook» darbības pārtraukumi notiek salīdzinoši reti, taču tiem ir lielas sekas, jo īpaši tāpēc, ka tie ietekmē trīs no pasaulē lielākajām lietotnēm.

Uzņēmums bieži apšauba jebkādu problēmu cēloņus un nemēdz tos izskaidrot pat pēc to novēršanas. Piemēram, 2019. gadā tas piedzīvoja lielāko pārtraukumu pēdējo gadu laikā - un teica tikai to, ka tas «izraisīja problēmu» «ikdienas apkopes darbību» laikā.

Komentāri (31)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu