Vai princis Viljams pārspēs kādreizējo ASV prezidentu Kenediju?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Kembridžas hercogs Viljams
Kembridžas hercogs Viljams Foto: Wikimedia Commons

Ar ambiciozu un dārgu ideju sākusies Kembridžas hercoga, prinča Viljama optimistiskā cīņa pret klimata pārmaiņām. Pirmo reizi par inovatīviem sasniegumiem vides risinājumos pasniegs prestižo “Earthshot” balvu, salīdzinot to pat ar kādreizējā ASV prezidenta Kenedija 1960. gados virzīto iniciatīvu kosmosa pētniecībā, proti, pirmo reizi sūtot uz Mēnesi ASV astronautus.

Princis Viljams uzsver, ka, tāpat kā savulaik Kenedijs, arī viņš šobrīd strādā pie tā, lai "radītu jaunas darba vietas, veicinātu tehnoloģisko progresu un veidotu jaunus uzņēmumus".

"Earthshot" balvu fonds ir dāsns – pieci uzvarētāji katrs saņems vienu miljonu mārciņu, lai īstenotu savu ilgtspējīgas vides ideju un kaut nedaudz risinātu klimata krīzes problēmas.

Viljamam šī, pēc viņa vārdiem, ir iespēja ar tīru sirdsapziņu “ieskatīties acīs saviem bērniem”.

Savas idejas varēja pieteikt individuāli un grupā, zinātnieki, aktīvisti, ekonomisti, sabiedriskie darbinieki, valsts pārvalžu darbinieki – jebkurš, kura piedāvātā ideja palīdzētu mazināt globālās sasilšanas sekas.

Viena no pirmajām "Eartshshot" finālistēm ir 14 gadus jaunā indiešu meitene Viniša Umašankara no Tamilnādas, kura ir radījusi dizainu pārvietojamam, ar saules enerģiju darbināmam gludināmajam “dēlim”. Tas kalpo kā alternatīva tvaika gludeklim, kas tiek sildīts ar oglēm un ir populāra ierīce ar 300 gadus senām tradīcijām. Meitene ir ieguvusi izglītību privātskolā un jau saņēmusi Zviedrijas “Children's Climate Prize”, ko pasniedz jauniešiem par ilgstpējīgu tehnoloģiju izgudrojumiem.

Lūk, ko par savu izgudrojumu stāsta viņa pati!

Klimata pārmaiņu problemātika prinča Viljama redzeslokā ir jau kopš 2018. gada, kad viņš, atgriežoties no vizītes Namībijā, secinājis, ka cilvēki ir pārāk kūtri un pesimistiski noskaņoti sarunās par planētas nākotni.

Viņa mērķis, dibinot "Earthshot", ir viest cilvēkos cerību, ka no katra atsevišķa indivīda ir atkarīga veselīgas planētas nākotne.

Jaunākā informācija liecina, ka

Viljamam pievienosies arī viens no bagātākajiem pasaules cilvēkiem, kādreizējais Ņujorkas mērs, uzņēmuma “Bloomberg L.P.” dibinātājs Maikls Blumbergs.

Viņa kopējie ieņēmumi pašlaik ir vairāk nekā 46 miljoni britu mārciņu. Blumbergs balvu fondā darbosies kā globālais konsultants. Tāpat viņš bija Džo Baidena atbalstītājs ASV prezidenta vēlēšanās. Kopējais fonda budžets pašlaik ir 50 miljoni britu mārciņu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu