Valsts darba inspekcijas darbiniecei uzbrucis, iespējams, nelegāli nodarbināts vīrietis

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Septembrī, veicot preventīvu pārbaudi būvniecības objektā Bauskā, Zemgales reģionālās Valsts darba inspekcijas (VDI) inspektorei uzbruka nodarbinātais, kas, iespējams, darbus veica bez darba līguma, aģentūru LETA informēja VDI.

Pārbaudes laikā, inspektorei mēģinot noskaidrot personas identitāti un ar tehniskiem līdzekļiem fiksēt nodarbinātā darbības, sekoja viņa uzbrukums un mēģinājums traucēt pārbaudes norisi. Inspektorei nodarīti miesasbojājumi.

Par uzbrukumu informēta Valsts policija, kas aizturēja iespējamo uzbrucēju un ierosināja kriminālprocesu par uzbrukumu varas pārstāvim vai citai valsts amatpersonai. Sods par šādu pārkāpumu ir brīvības atņemšana uz laiku līdz pieciem gadiem, īslaicīga brīvības atņemšana, piespiedu darbs vai naudas sods.

Beidzoties darbnespējai, pašlaik VDI inspektore ir atgriezusies darbā un turpina pildīt amata pienākumus.

VDI atgādina, ka tās amatpersonām ir tiesības veikt pārbaudi bez iepriekšējas paziņošanas vai atļaujas saņemšanas jebkurā diennakts laikā, kad uzņēmumā tiek veikta darbība, arī darba devēja prombūtnes laikā. Pārbaudē inspektori var pieprasīt informāciju, kas nepieciešama, lai pārliecinātos, ka normatīvo aktu prasības tiek ievērotas, un šajā nolūkā iztaujāt darba devējus, darbiniekus un citas personas par darba tiesisko attiecību un darba aizsardzības jautājumiem, pieprasīt uzskaites, reģistrācijas un citus dokumentus, kā arī veikt darba vides faktoru mērījumus, fotografēt, izdarīt audioierakstus un videoierakstus.

Par VDI amatpersonu likumīgo prasību neievērošanu vai pārbaudes traucēšanu var tikt piemērots administratīvais sods. VDI direktors Renārs Lūsis uzsvēra, ka sods ir pēdējais līdzeklis, kas tiek izmantots atbilstības nodrošināšanai, bet gadījumos, ja VDI saskaras ar būtiskiem darba tiesību pārkāpumiem, tad iestādei nav citu iespēju, kā vērsties pret šādiem pārkāpumiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu