Rīgā būtiski mainīs ēkām pieguļošo teritoriju kopšanas noteikumus

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Edijs Pālens/LETA

Rīgas domes Mājokļu un vides komiteja atbalstīja grozījumus Rīgas pilsētas teritorijas kopšanas un būvju uzturēšanas saistošajos noteikumos, kas paredz būtiskas izmaiņas ēkām pieguļošo teritoriju kopšanā.

Piemēram, pašlaik spēkā esošie noteikumi liedz kokiem nobirušo lapu uzkrāšanu. Savukārt pēc grozījumu stāšanās spēkā lapu uzkrāšana tiks liegta uz cietiem segumiem un divu metru attālumā no tiem.

Lapas drīkstēs uzkrāt zālienos un tās būs jānovāc vai nu tad, kad lapkritis būs beidzies, vai arī jāsasmalcina līdz ar pirmo zāles pļaušanu, atstājot kā barības vielas.

Pārmaiņas skars arī sniega novākšanu no ietvēm, izslēdzot pretrunīgās prasības, piemēram, par sniega vaļņu veidošanu.

Turpmāk nebūs prasības attīrīt no sniega visus cietā seguma celiņus. Drīkstēs attīrīt celiņus 50% platumā, bet ne mazāk kā 1,5 metrus.

Līdz ar to pārējo celiņa platību varēs izmantot sniega uzkrāšanai.

Tāpat nebūs prasības nepieļaut apledojuma veidošanos, bet būs prasība - nepieļaut slīdamību. tas nozīmē, ka nevajadzēs izmantot ledus cērtņus, kas bojā celiņu segumus ledus nokalšanai. Tā vietā varēs izmantot pretslīdes materiālus.

Lai samazinātu sāls lietošanu gājēju celiņu attīrīšanai no sniega, paredzēts, ka uz gājēju celiņiem drīkstēs izmantot pretslīdes materiālus, kuros sāls daudzums nepārsniegs 20%.

Slīdamības mazināšanai tiks pieļauta arī šķembu izmantošana, ja to saskaņos ar meliorācijas sistēmas uzturētāju.

Jaunie noteikumi arī paredz pašvaldības palīdzību teritoriju kopšanai. Piemēram, saistošajos noteikumos tiks iekļautas līdz šim pašvaldības rīkotās lapu savākšanas akcijas kā arī paredzēta pašvaldības palīdzība to teritoriju kopšana, kur blakus ēkām ir nesamērīgi lielas piegulošās teritorijas.

Grozījumi noteikumos vēl ir jāpieņem Rīgas domes sēdē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu