Rumānijas valdība neiztur uzticības balsojumu

TVNET/LETA/Reuters
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Premjerministra Florina Kicu vadītā Rumānijas valdība, kas atradusies pie varas tikai deviņus mēnešus, otrdien nav izturējusi uzticības balsojumu.

Pret uzticības izteikšanu Kicu kabinetam balsojis 281 parlamenta deputāts, kas ir ievērojami vairāk nekā 234 valdības gāšanai minimāli nepieciešamās balsis.

Politiskā krīze valsti pārņēmusi brīdī, kad Rumānija cīnās ar Covid-19 pandēmijas ceturto vilni un tuvojas ziema, kas straujā energoresursu cenu pieauguma dēļ draud ar milzu apkures rēķiniem.

49 gadus vecais bijušais baņķieris Kicu, kas pārstāv konservatīvo Nacionāli liberālo partiju (PNL), premjera amatu ieņem kopš decembra, kad tika izveidota jaunā valdība pēc parlamenta vēlēšanām.

Taču septembrī valdošo koalīciju pameta centriski labējā Savienība Rumānijas glābšanai (USR), kuru neapmierināja Kicu "diktatoriskās tieksmes".

Savukārt opozīcijā esošie sociāldemokrāti (PSD) valdību apsūdz par rumāņu dzīšanu nabadzībā un valsts parāda audzēšanu.

Debates pirms uzticības balsojuma ilga tikai divas stundas.

Taču, neskatoties uz neuzticības izteikšanu, Kicu var saglabāt premjera krēslu, kuru sākotnēji viņš ieņems kā valdības vadītāja pienākumu izpildītājs.

Saskaņā ar Rumānijas konstitūciju nākamā premjera vārdu ir jānosauc konservatīvi noskaņotajam prezidentam Klausam Johannisam, kurš, kā tiek apgalvots, varētu uz premjera amatu atkal izvirzīt Kicu, jo citas partijas neuzdrīkstēsies izraisīt pirmstermiņa vēlēšanas, kuras šobrīd varētu vēlēties vienīgi PSD.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu