Covid-19 inficēto personu un kontaktpersonu uzraudzību plāno pilnībā uzticēt policijai

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Zemessardze un Valsts policija patrulē, kad valstī pieņemts lēmums par mājsēdi jeb iedzīvotāju pienākumu atrasties savās dzīvesvietās brīvdienās un svētku dienās laikā no plkst. 22.00 līdz 5.00, lai sargātu cilvēku veselību, mazinātu Covid-19 vīrusa izplatīšanos un mazinātu veselības aprūpes sistēmas pārslodzi.
Zemessardze un Valsts policija patrulē, kad valstī pieņemts lēmums par mājsēdi jeb iedzīvotāju pienākumu atrasties savās dzīvesvietās brīvdienās un svētku dienās laikā no plkst. 22.00 līdz 5.00, lai sargātu cilvēku veselību, mazinātu Covid-19 vīrusa izplatīšanos un mazinātu veselības aprūpes sistēmas pārslodzi. Foto: Edijs Pālens/LETA

Veselības ministrija (VM) plāno gatavot grozījumus normatīvajos aktos, kas paredz Covid-19 inficēto personu un kontaktpersonu uzraudzību pilnībā uzticēt policijai. Laikā no 1.jūlija līdz 1.oktobrim saņemtas 105 administratīvās pārkāpuma lietas, bet ierosinātas 44 lietas.

VM valdībai norādījusi, ka Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likumā teikts, ka Veselības inspekcijai, veicot to personu uzraudzību, kurām noteikta mājas karantīna vai izolācija, ir tiesības iesaistīt Valsts policiju vai pašvaldības policiju.

Savukārt Epidemioloģiskās drošības likums nosaka, ka Veselības inspekcijas kompetencē Epidemioloģiskās drošības jomā noteiktas tiesības kontrolēt obligātās pašizolācijas (mājas karantīnas) un izolēšanas nosacījumu izpildi, kā arī administratīvi sodīt vainīgās personas.

Veselības inspekcijas kompetencē ir izskatīt Covid-19 administratīvās pārkāpuma lietas, kuras speciālais subjekts ir Covid-19 inficētas personas un Covid-19 kontaktpersonas.

Laikā no 1.jūlija līdz 1.oktobrim saņemtas 105 administratīvās pārkāpuma lietas, bet ierosinātas 44 lietas. Piemēroti sodi 18 lietās. 13 lietā sods piemērots no 10 līdz 25 eiro apmērā, bet ir gadījums, kad personai piemērots 2000 eiro sods.

Covid-19 inficēto personu un kontaktpersonu uzraudzību veic inspekcija aizdomu gadījumā tiek iesaistīta Valsts policija vai pašvaldības policija, bet administratīvā pārkāpuma procesa lietvedību turpina inspekcija. Tāpat tiek tērēti gan policijas, gan inspekcijas resursi lietu sagatavošanai un pārsūtīšanai. Reizēm lietas materiāli jāsūta atpakaļ policijai, jo tie ir nepilnīgi un nevar pieņemt lēmumu.

Veselības ministrija uzskata, ka nepieciešami normatīvo aktu grozījumi, lai administratīvo pārkāpumu procesu lietvedību pilnībā varētu veikt viena institūcija, proti, policija varētu pastāvīgi pieņemt lēmumu par sodu karantīnas un izolācijas pārkāpumu gadījumos.

Tāpat grozījumi paredzētu, ka policija automātiski saņemtu nepieciešamo informāciju lēmumu pieņemšanai, proti, par personai noteikto pienākumu ievērot karantīnu vai izolāciju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu