ES lems par stratēģisko gāzes rezervju izveidošanu (1)

TVNET/LETA/Reuters
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Eiropas Savienības (ES) valstu līderi samitā oktobrī pārrunās iespēju izveidot stratēģiskas ES gāzes rezerves un atdalīt elektroenerģijas cenas no gāzes cenām, otrdien paziņoja Eiropas Komisijas (EK) priekšsēdētāja Urzula fon der Leiena.

Runājot ar žurnālistiem Igaunijā, Leiena sacīja, ka elektroenerģijas cenu kāpums Eiropas patērētājiem galvenokārt saistīts ar gāzes cenu sadārdzinājumu, jo pieprasījums pasaulē palielinājies, bet tādi nozīmīgi gāzes piegādātāji Eiropai kā Krievija nav palielinājuši piegādes.

"Gāzes jomā mēs jau esam ievērojami atkarīgi no importa - 90% gāzes tiek importēti. Globāli tautsaimniecības piedzīvo izaugsmi, tāpēc palielinās pieprasījums, bet piegādes nepieaug. Mēs esam ļoti pateicīgi, ka Norvēģija palielina ieguvi, taču tā tas nenotiek Krievijā," norādīja Leiena.

Viņa uzskata, ka ES jāveic investīcijas atjaunīgajos enerģijas resursos, jo tādējādi bloks kļūtu neatkarīgs no importa un stabilizētu cenas. Taču krietni tūlītējāki pasākumi tiks pārrunāti ES samitā, kas norisināsies 21.-22.oktobrī.

"Īstermiņā mēs Eiropadomē ne tikai šovakar, bet pēc divām nedēļām pārrunāsim, ko darīt ar glabāšanu, apspriedīsim stratēģiskās rezerves un elektroenerģijas cenu veidošanos, jo elektroenerģijas cenu kāpumu veicina gāzes cenu pieaugums, un mums jāaplūko iespēja tās tirgū atdalīt vienu no otras, jo mums ir krietni lētāka enerģija, piemēram, no atjaunīgajiem enerģijas avotiem," skaidroja Leiena.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu