Vairākos veikalos Bauskas novadā konstatē enerģijas dzērienu un cigarešu pārdošanu nepilngadīgajiem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Saistībā ar "Covid-19" ierobežošanu, degvielas uzpildes stacijā "Circle K" uzstādīti aizsargstikli, kas norobežo pircējus no pārdevēja. Ilustratīvs attēls
Saistībā ar "Covid-19" ierobežošanu, degvielas uzpildes stacijā "Circle K" uzstādīti aizsargstikli, kas norobežo pircējus no pārdevēja. Ilustratīvs attēls Foto: Evija Trifanova/LETA

Aizvadītās nedēļas nogalē vairākos veikalos Bauskas novadā konstatēta enerģijas dzērienu un cigarešu pārdošana nepilngadīgajiem, informēja Valsts policijas (VP) Zemgales reģiona pārvaldes pārstāve Dace Kalniņa.

Piektdien, 1.oktobrī, Bauskas iecirkņa amatpersonas Bauskā un Bauskas novadā apsekoja tirdzniecības vietas, kurās pārbaudīja, vai pārdevēji ievēro aizliegumu pārdot tabakas izstrādājumus, alkoholiskos un enerģijas dzērienus nepilngadīgajām personām.

Vienā veikalā Bauskā novadā pārdevēja nepārliecinājās par jaunieša vecumu un viņam pārdeva enerģijas dzērienu "Burn Apple". Par notikušo policijā sākts administratīvā pārkāpuma process.

Citā veikalā Bauskas novadā nepilngadīgai personai izdevās veikalā nopirkt paciņu cigarešu "Winston Xstyle Blue".

Pārējās vietās pārdevējas par jaunieša vecumu pārliecinājās, tāpēc pirkumi nenotika. Policisti godprātīgajām pārdevējām pasniedza nelielas dāvanas no VP.

Policija atgādina, ka mazumtirgotāja pienākums ir pieprasīt, lai tiek uzrādīts personu apliecinošs dokuments, kas ļauj pārliecināties par personas vecumu. Savukārt pēc mazumtirgotāja vai uzraudzības un kontroles iestādes pārstāvja pieprasījuma pircēja pienākums ir apliecināt savu personu un vecumu, uzrādot personu apliecinošu dokumentu.

Saskaņā ar Alkoholisko dzērienu aprites likumu par alkoholisko dzērienu pārdošanu nepilngadīgām personām piemēro naudas sodu juridiskās personas darbiniekam - pārdevējam - no 280 - 700 eiro, bet juridiskajai personai - no 700 līdz 7100 eiro. Savukārt atbilstoši Enerģijas dzērienu aprites likumam par enerģijas dzērienu pārdošanu personām, kuras ir jaunākas par 18 gadiem, pārdevējam piemēro naudas sodu no 140 līdz 175 eiro, bet juridiskajai personai - no 350 līdz 700 eiro.

Tāpat arī pirms tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču vai to uzpildes tvertņu pārdošanu, ir jāpārliecinās, vai persona ir sasniegusi 18 gadus, jo par likumpārkāpumu var tikt piemērots naudas sods pārdevējam no 280 līdz 350 eiro, bet juridiskajai personai - no 700 līdz 1400 eiro.

VP informē, ka arī turpmāk tiks veiktas pārbaudes, lai pārliecinātos, vai pārdevēji un veikalu vadītāji ievēro tirdzniecības noteikumus attiecībā uz nepilngadīgām personām un nepārdod viņām tabakas izstrādājumus, alkoholiskos un enerģijas dzērienus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu