EK prezentē stratēģiju cīņai ar antisemītismu

LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Eiropas Komisija (EK) otrdien prezentējusi jaunu stratēģiju cīņai pret pieaugošo antisemītismu Eiropā, kas paredz aktīvāku naida runas apkarošanu, zināšanu vairošanu par ebreju dzīvi, efektīvāku lūgšanu vietu apsardzību un atmiņu uzturēšanu par holokaustu.

Saskaņā ar Eiropas Savienības Pamattiesību aģentūras datiem deviņi no desmit ebrejiem uzskata, ka viņu valstī pieaudzis antisemītisms un tas uzskatāms par nopietnu problēmu. Vismaz viens no trim ebrejiem apsver emigrāciju kā iespēju paglābties no pārestībām.

EK prezidente Urzula fon der Leiena norādījusi, ka šodien prezentētā stratēģija iezīmēs izmaiņas tajā, kā ES reaģē uz antisemītismu.

"Eiropa var uzplaukt tikai tad, kad tās ebreju kopienas jūtas droši," sacīja Leiena.

Plāns, kas domāts šai desmitgadei, paredz, ka EK izmantos ES līdzekļus, lai atbalstītu dalībvalstis nacionālo stratēģiju izstrādāšanā un palīdzētu tām īstenot šīs stratēģijas.

Mērķis ir izveidot Eiropas mēroga tīklu cīņai ar naida runu internetā. Brisele arī sadarbosies ar IT uzņēmumiem, lai novērstu nelegāla satura demonstrēšanu un nacisma simbolu, piemiņa lietu un literatūras tirgošanu internetā.

EK piešķirs finansējumu, lai uzlabotu sabiedrisko vietu un lūgšanu vietu aizsardzību, tādējādi ļaujot ebrejiem justies drošāk. 24 miljoni eiro būs pieejami jau nākamajā gadā. Tiks sperti arī soļi ebreju mantojuma aizsardzībai un zināšanu vairošanai sabiedrībā par ebreju kultūru, dzīvi un tradīcijām.

Katrs 20.eiropietis nekad nav dzirdējis par holokaustu, tādēļ EK arī vēlas uzturēt dzīvas zināšanas par genocīdu.

Plāna mērķis ir arī nodrošināt, ka ES palīdzība un finansējums netiek izmantots aktivitātēm, kas var kūdīt uz naidu un vardarbību pret ebrejiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu